8 simptoma koji najavljuju ulazak u menopauzu: Jedan je prisutan kod gotovo svih žena

Gubitak mesečnog ciklusa uglavnom se javlja u 40-im i 50-im godinama života

  • 3
menopauza, starenje Foto: Shutterstock

Po definiciji, menopauza je završetak reproduktivne sposobnosti kod žena i označava poslednji menstrualni ciklus. Telo prestaje da proizvodi estrogen i progesteron, pa dolazi do gubitka koštane mase, ubrzane pojave bora, a kod mnogih žena i do skoka krvnog pritiska i pojave srčanih oboljenja.

Ali, da bi se za neku ženu reklo da je ušla u menopauzu trebalo bi da 12 meseci uzastopno ostane bez mesečnog ciklusa koji nije uslovljen trudnoćom ili bolešću.

U najvećem broju slučajeva menopauza se javlja u 40-im i 50-im godinama života, ali se može javiti i ranije i kasnije. Kod nekih žena menopauza može da nastupi i ranije, najčešće zbog korišćenja lekova u terapiji karcinoma ili zbog hirurškog odstranjivanja materice i jajnika.

Promene koje najavljuju ulazak u menopauzu mogu da se jave mesecima ili godinama pre prestanka reproduktivnog perioda. Ovaj period se u medicini naziva perimenopauzom, a simptomi su različiti – talasi vrućine, neredovni ciklusi, i mogu da se jave udruženi ili da se uopšte ne pojave, pa je tako izostanak mesečnog ciklusa kod nekih žena veliko iznenađenje.

Koji simtomi najavljuju da ulazite u menopauzu?

1. Neredovni mesečni ciklusi

Ukoliko ste bili „školski primer“ i dobijali mesečni ciklus na 28 dana, a onda je on počeo da „šeta“, ulazite u perimenopauzu. Još jedan znak na koji bi trebalo da obratite pažnju su obilnija ili oskudnija krvarenja.

Takođe, mesečni ciklus u perimenopauzi „stiže kad mu vreme nije“ i traje kraće ili duže nego što je to kod vas uobičajeno.

U ovom periodu teže je ostati u drugom stanju, ali nije nemoguće.

„Šetajući“ ciklusi su najčešći simptom koji najavljuje ulazak u menopauzu.

2. Toplotni valunzi

Talasi toplote koji se pojavljuju niotkuda, crvenilo kože i ubrzan rad srca takođe su znak da ulazite u perimenopauzu. Ovi simptomi mogu da traju od jednog do pet minuta.

3. Noćno znojenje

I noćno znojenje ukazuje da se bliži kraj reproduktivnog perioda. Kod nekih žena znojenje je obilno i toliko jako da budi iz sna, a kod drugih je blažeg intenziteta.

Devojka tužna leži krevet prekrila lice rukama Foto-ilustracija: Profimedia/Annebel van den heuvel / Alamy

4. Nesanica i noćno buđenje

Većina žena u periodu perimenopauze žali se na nesanicu ili, pak, na buđenje tokom noći, iako su ranije tokom života imale čvrst san.

5. Promene raspoloženja

Hormoni diktiraju da li ćemo biti raspoloženi ili ćemo na život gledati iz mračnije perspektive. Ukoliko ste nekada imali problema sa anksioznošću ili, možda, depresijom, u perimenopauzi ovi problemi mogu da postanu izraženiji.

Tužna žena, suze, plač, ilustracija Foto: Profimedia

U tom slučaju, obavezno se konsultujte sa stručnjakom kako da što lakše prevaziđete problem.

6. Postajete zaboravni

Ukoliko niste sigurni da li ste isključili peglu, zaključali kuću pre polaska na posao ili ne možete da se setite gde ste ostavili neku stvar, to je još jedan znak da ulazite u perimenopauzu.

Propusti u pamćenju kod osoba koje su zakoračile u srednje životno doba nisu retkost, ali ako vam se čini da zaboravljate više i češće nego ranije, konsultujte se sa lekarom.

7. Otežano mršavljenje i bolovi u zglobovima

Nekada ste bez problema mogli da izgubite višak kilograma, a sada, uprkos dijeti višak nikako da „ode“? Ujutro se budite sa bolovima u zglobovima i teško vam je da s lakoćom ustanete iz kreveta? I ovo su simptomi koji mogu da ukažu na perimenopauzu.

Lanena kaša Foto: Shutterstock

Masne naslage na stomaku, butinama i nadlakticama biće izraženije ukoliko ne vežbate redovno i ne vodite računa o izboru namirnica. Odnos mišića i masnih naslaga u periodu perimenopauze može da se promeni, ali nije neizvodljivo da stvar držite pod kontrolom pridržavajući se saveta nutricioniste i trenera.

8. Gubitak libida

Hormonske promene utiču i na želju za intimnim odnosima. Kod većine žena javlja se gubitak libida, a neke se žale i na bol prilikom intimnih odnosa, što je posledica suvoće vagine.

Ukoliko primetite da je vaša želja za intimnošću opala i/ili osećate bol, porazgovarajte sa ginekologom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kranp

    8. oktobar 2022 | 12:48

    Žene su dosadne sa tom menopauzom...

  • Dr. VESNA

    8. oktobar 2022 | 14:00

    Ja sam ginekolog i mogu vam reci da zene i u 23-25 g ulaze u menopauzu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA