≫ 

Koliko mandarina dnevno treba pojesti?

Poznato kao naš saveznik u sticanju jakog imuniteta, ovo voće hrani i kožu

  • 3
mandarine Foto: Pixabay

Mirisne, sočne i bogate vitaminom C, mandarine su neizostravan vesnik jesenje i zimske sezone. S obzirom na to da izuzetno osvežavaju i da sadrže oko 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C, pitanje je koliko mandarina dnevno treba da pojedemo?

Poznato kao naš saveznik u sticanju jakog imuniteta, ovo voće hrani i kožu. Zdrav nivo vitamina C u telu igra vitalnu ulogu u tome kako telo proizvodi kolagen, koji čini da naša koža ima mladalački izgled. Takođe se pokazalo da vitamin C može sprečiti i lečiti oštećenja kože izazvana izlaganjem suncu.

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je podrška zdravlju očiju odlaganjem pojave katarakte i degeneracije makule. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidanti mogu pomoći da oči duže budu zdrave.

Mandarine imaju umerenu količinu vitamina A. Oko 100 grama mandarina obezbeđuje približno 14 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina .

Kako stručnjaci preporučuju pet porcija voća dnevno, mandarine su odličan način da se postigne ovaj cilj - jedna mandarina je otprilike jednaka jednoj porciji voća, prenosi Webmd.com. Dakle, pet mandarina dnevno zadovoljava naše nutritivne potrebe.

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom. Kako je bogata dijetetskim vlaknima i pozitivno deluje na probavu, pomoći će i u zadržavanju dobre linije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    13. oktobar 2022 | 09:33

    Jaki stručnjaci. Jedna mandarina.Ha ha ha .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA