Simptomi dugog kovida ne prestaju ni lako, ni brzo: Novo istraživanje ne ohrabruje

Kratak dah, bol u grudima i moždana magla mogu da potraju duže od godinu dana

  • 0
Mapa sveta, maska, devojka sa maskom, korona, kovid Foto: Shutterstock, Pixabay

Većina pacijenata koja pati od dugog kovida i ima jedan ili više upornih simptoma nakon 12 meseci imaće ih i posle 18 meseci, pokazali su rezultati nove škotske studije.

Gotovo polovina pacijenata smatra da ni posle godinu i po dana kod njih nije došlo do oporavka, dok najmanje jedan od 20 smatra da se uopšte nije oporavio, piše "Newsbeast". Među onima koji su prvobitno završili u bolnici zbog infekcije novim korona virusom procenti su još veći.

Istraživači predvođeni profesorkom Džil Pel sa Univerziteta u Glazgovu, koja je objavila publikaciju u časopisu "Nature Communications", analizirali su podatke 33.281 osobe koja je imala kovid-19 šest meseci posle početne infekcije, kao i godinu, odnosno godinu i po dana kasnije.

Pola godine od početka akutne infekcije osam odsto pacijenata prijavilo je da se nije oporavilo, 47 dosto navelo je da se delimično oporavilo, a 45 odsto smatralo je da se poputno oporavilo.

Posle 12 meseci ovi procenti su donekle izmenjeni - osam odsto je ocenilo da oporavak izostaje, dok su se procenti onih koji su ocenili da su se delimično oporavili izjednačili. Slična situacija bila je i posle godinu i po dana; 11 odsto onih koji su imali dugi kovid negiralo je oporavak, 51 odsto njih izjasnilo se kao delimično oporavljeno, a 39 odsto smatra da se u potpunosti oporavilo.

Dugi kovid bio je verovatniji kod osoba koje su morale da budu hospitalizovane zbog infekcije koronom, kod žena, kod osoba slabijeg socijalno-ekonomskog statusa i kod osoba koje su već imale zdravstvene probleme.

Najčešći simptomi bili su kratak dah, bol u grudima, lupanje srca, konfuzija i moždana magla. Vakcinacija protiv korona virusa pružila je određenu zaštitu od rizika za pojavu duge bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA