≫ 

Najnovija podvarijanta korona virusa mogla bi najefikasnije da "probije" imunitet do sada?

- Ova varijanta mogla bi da bude drugačija od drugih, posebno sa kretanjem i mutiranjem

  • 4
Delta soj korona virusa Foto: Shutterstock

Otkrivena je nova podvarijanta korona virusa koja bi mogla da bude najbolja do sada u probijanju našeg imunog sistema, prenosi "The Sun".

Veruje se da se ova podvarijanta širi u Singapuru, a lekari su ga nazvali XBB.

Do sada je pronađen u više od 17 zemalja uključujući Dansku i Australiju.

Lekari smatraju da je za nagli porast broja obolelih krivac upravo ova podvarijanta, a kako se približavaju zimski meseci prirodno je došlo do porasta respiratornih infekcija.

Kako u svetu raste broj zaraženih, slična je situacija i u Srbiji. Polako raste broj hospitalizovanih zbog korona virusa, i u pitanju su stariji pacijenti sa pridruženim bolestima. Dnevna statistika već neko vreme stagnira, te brojimo do 2.000 zaraženih u proseku.

Još nije jasno dokle je stigla nova podvarijanta virusa ali lekari iz Velike Britanije upozoravaju na ozbiljnost nove mutacije.

- Reč je o podvarijanti koja najbolje izbegava imunitet. Srećom, čak i kod varijanti koje izbegavaju imunitet zaštita koju pruža vakcina od težih oblika bolesti ostaje netaknuta - kazao je Amesh Adalja, stručnjak za zdravlje u Centru za zdravstvenu sigurnost Džons Hopkins.

- Ova varijanta mogla bi da bude drugačija od drugih, posebno sa kretanjem i mutiranjem - upozorava dr Erik Topol, profesor molekularne medicine u Americi.

Kovid Covid Korona Virus Vakcina Vaccine Foto: Shutterstock

- Sada imamo varijante koje vešto zaobilaze imunitet i potencijalno nekoliko varijanti koje su i igri u isto vreme - dodao je.

Jedan od najboljih načina da ostanete zaštićeni je vakcinacija, poručuju i naši, ali i svetski stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zaštita

    23. oktobar 2022 | 12:50

    Ako je vakcina dobra zašto virus zaobilazi imunitet ? Zašto je prosečan broj smrtnosti skočio u australiji ?

  • Bhm

    23. oktobar 2022 | 18:54

    Posto je zvanicno utvrdeno da je vestacki stvorena nađite ko je stvorio pa neka da lek i neka odgovara pred celim čovečanstvom.Amerikanci.Bajden junior.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA