Želite da živite srećnije? Stručnjaci za sreću kažu da je ovo 6 najvažnijih promena koje treba napraviti

Primena nekoliko jednostavnih promena u vašem životu može da napravi ogromnu razliku

  • 0
Avantura, zabava, sreća, priroda Foto: Pixabay

Svi se ponekad osećamo kao da nam je sreća van domašaja. Kad bi samo mogli da dobijemo taj novi posao, nađemo savršenog partnera ili malo smršamo, bili bi srećniji. Ili nije tako?

Jer, sudeći prema mišljenjima stručnjaka za sreću - sreća nije ni u jednoj od tih stvari.

- Mnogo puta tražimo spoljne faktore koji će nas učiniti srećnijim umesto da gledamo iznutra - ističe Rošel Gapere, trener za sreću i autor knjige "Jedna srećna misao: 30 dana do srećnijeg tebe": - To je nešto što svako može da ima. Sreća je naše rođenje. Svako zaslužuje da ima život u kome se oseća dobro i da je uzbuđen što je živ.

sreca, radost, osmeh, devojka, sesir, cvet Foto: Shutterstock

Ali kako stići do toga? Primena nekoliko jednostavnih promena u vašem životu može da napraviti ogromnu razliku, a ovo je šest jednostavnih promena koje, prema ljudima koji su proučavali sreću, mogu da inspirišu srećniji život.

1. Uspostavite jutarnju rutinu koja izaziva radost

Gaperova kaže da jedna od najvažnijih promena koju ljudi koji žele da žive srećnije trebaju da uvedu je da stvore  jutarnju rutinu koja izaziva radost kod njih. Umesto da se probudimo i odmah posegnemo za telefonom da pročitamo naše poslovne e-poruke, ekspert predlaže da započnemo dan sa nečim što će da postavi pozitivan ton za ostatak dana. Kao primer daje razmišljanje o tri stvari na kojima ste zahvalni.

- Ja sam veliki zagovornik da dan započnemo sa praksom zahvalnosti jer se tako često probudimo i mislimo da se ništa dobro neće dogoditi tog dana ili počnemo da se fokusiramo na stvari koje su negativne, na primer koliko smo umorni ili koliko samo moramo da uradim - kaže Gaperova.

Drugarice, žene, sreća, proleće Foto: Shutterstock

Ona objašnjava da svaki dan može da bude ispunjen istim događajima, nekim dobrim, a nekim lošim. Ako dan započnemo negativno, veća je verovatnoća da ćemo se fokusirati na sve što će da pođe naopako tokom dana, potpuno nesvesni šta ide kako treba. Ali ako započnemo dan sa zahvalnim razmišljanjem, veća je verovatnoća da ćemo primetiti dobro i zanemariti loše.

2. Promenite svoju perspektivu

Helen Rasel, novinarka koja proučava sreću, kaže da promena u perspektivi može mnogo da doprinese negovanju sreće.

- Konvencionalna mudrost nam kaže da je sreća u ispunjavanju naših ciljeva, jer "aktivnosti lova na ciljeve" stimulišu centre nagrađivanja u mozgu i daju osećaj postignuća. Ali kada jednom dobijemo ono što želimo? Osećamo... ništa - ističe Rasel.

To ne znači da postizanje ciljeva ometa srećniji život. Više se radi o promeni načina razmišljanja. Naime, umesto da mislimo kako ćemo biti srećni kada ostvarimo svoj cilj, da se fokusiramo na uživanje u putu do njega.

- Pokušavam da se setim da uživam u vožnji (života) i svaki dan pronađem ono što glumac Ričard E. Grant naziva "džepovima sreće" - kaže Raselova.

3. Prihvatite uspone i padove koje život donosi

Novinarka dodaje da je prihvatanje životnih uspona kao i padova još jedan ključ za srećan život.

- Svi možemo da postanemo srećniji ako naučimo da budemo bolje tužni. Tuga se dešava svima nama, ponekad na srceparajući, užasan način, ali uglavnom ne znamo kako da se ispravno nosimo sa njom - ističe Raselova.

Umesto da potiskujemo tužne emocije, ona predlaže da priznamo da je ponekad u redu biti tužan - pa čak i neophodno.

- Tuga je ono što bi trebalo da osećamo nakon gubitka, i to je zdrav odgovor kada se tužne stvari dogode. Umesto da se sudarate sa talasima tuge u pokušaju da ih odgurnete, dopustiti im da vas preplave je efikasniji način da živite srećniji život. U suprotnom, možete se udaviti pokušavajući da se borite protiv njih - upozorava novinarka.

srećna žena devojka radovanje uspeh uspešna dobitak Foto-Ilustracija: Shutterstock

4. Prestanite da se poredite sa drugima

Gaperova kaže da je jedna od zamki sreće upoređivati svoj život sa drugima. Ovo je posebno tačno ako provodite mnogo vremena na društvenim mrežama.

- Poređenje je kradljivac radosti, - kaže ona: - Prestanite da upoređujete svoj život sa nečijim drugim filmom. Umesto toga, romantizujte sopstveni život, što je oblik pažnje. Pronađite lepotu u onome što inače smatrate svakodnevnim, kao što je gledanje kroz prozor u kišu dok radite na računaru ili šetate psa u parku ispod narandžastih i žutih stabala punih listova. Naši životi su ispunjeni lepim trenucima, ponekad ih jednostavno ne primetimo.

5. Povežite se sa drugima

Doktor Robert Valdinger, profesor psihijatrije na Harvardskoj medicinskoj školi, ističe još jedan trik kako da osećate sreću.

- Obratite se prijateljima za šetnje, telefonske razgovore ili druge aktivnosti umesto da svoj sledeći kontakt prepuštate slučaju.Važno je biti nameran u održavanju odnosa jer je život toliko užurban da je lako da dobri odnosi nestanu u zanemarivanju - ističe psihijatar.

Ako se veza koja vam je nekada bila važna već pogoršala, bilo zbog zanemarivanja ili svađe, dr Valdinger kaže da se ne plašite da dođete u kontakt sa tom osobom u pokušaju da se ponovo povežete.

- Odnosi skoro nikada nisu potpuno glatki. Sukobi se dešavaju među ljudima. Važno je raditi na rešavanju konflikata, a ne da dozvolite da neslaganje traje - ističe.

sreća foto: Shutterstock

Slično tome, dr Valdinger kaže da ako je veza u vašem životu ustajala, bolje je da pronađete načine da je oživite, umesto da dozvolite da vam izmakne. 

- Ovo se često dešava u romantičnim vezama - objašnjava i predlaže: - Zajedno isprobajte nove aktivnosti jer vam zajedničko iskustvo može pomoći da se setite u čemu uživate jedni o drugima.

6. Budite radoznali

A ako se osećate kao da samo prolazite kroz živote, a ne i da stvarno doživljavate ili uživate u njemu, Gaperova predlaže da se stvari malo protresu.

- Mnogi nisu nesrećni - jednostavno im je dosadno - poentira stručnjak.

Pronalaženje novih načina za učenje i rast je antiteza monotonije. Gaperova kaže da čak i pronalaženje malih načina da se stvari uzdrmaju može da napravi razliku. Možda da odete u neki novi restoran ili na neki fitnes, koje možete da iskoristite za učenje nekih novih veština ili upoznavanje novih ljudi.

Ovakva promena rutine pomaže da se izbegne upadanje u zamku življenja jednog te istog dana koji se ponavlja u neprekidnoj petlji.

Dosada, nezainteresovanost, ljubavni par, dečko i devojka Foto:Shutterstock

Iako ovih šest promena mogu mnogo da ponognu, u smislu doživljaja srećnijeg života, Gaperova naglašava da oni nisu lek za sve. Ako imate kliničku depresiju, rad sa terapeutom i razmatranje lekova koji se izdaju na recept mogu biti neophodni koraci.

- Ponekad treba da se uradi dublji posao - kaže ona.

Ali bez obzira na to šta se dešava u vašem životu, ovih šest promena može pomoći. To samo pokazuje koliko moćna može  da bude unutrašnja promena. Umesto da se okrećete samom ka spoljnim faktorima, otkrićete da je sreća sve vreme bila u vama, prenosi Yahoo Life.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA