• 0

Počeo da radi Centar za autizam u Beogradu: Kod svakog desetog deteta se registruju izmene u ponašanju

Svakodnevno se ambulantno pregleda oko 100 pacijenata, a kod svakog desetog deteta se registruju izmene u ponašanju koje upućuju na mogući poremećaj iz spektra autizma

  • 0

U Beogradu je na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu otvoren prvi Centar za autizam sa specijalizovanom terapijskom sobom, koji već 10 dana radi po principu dnevne bolnice u kojoj se obavlja dijagnostika i tretman dece sa autizmom.

Svakodnevno se ambulantno pregleda oko 100 pacijenata, a kod svakog desetog deteta se registruju izmene u ponašanju koje upućuju na mogući poremećaj iz spektra autizma.

- Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu je referentna ustanova za dvadesetčetvoročasovno zbrinjavanje dece i mladih sa razvojnim neurološkim i psihijatrijskim poremećajima. Organizacioni koncept Klinike omogućava multidisciplinarni pristup svakom detetu i sagledavanje od strane psihijatra, neurologa, neurofiziologa, neuropsihologa, neurooftalmologa, psihologa, logopeda, somatopeda - rekla je za Tanjug direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Jelena Ðorđević.

- Kapaciteti Klinike za hospitalni tretman u ovom trenutku su popunjeni oko 80 odsto sa nešto većim brojem psihijatrijskih pacijenata. Pored toga, Klinika je prepoznata kao jedan od pet centara za Retke bolesti u kojoj se aktivno u ovom trenutku leči oko 50 pacijenata. Svakodnevno se ambulantno pregleda oko 100 pacijenata, a kod odprilike svakog desetog deteta se registruju izmene u ponašanju koje upućuju na mogući poremećaj iz spektra autizma. Poremećaji iz spektra autizma podrazumevaju širok dijapazon kliničkih karakteristika kojima se opisuju složeni neurorazvojni poremećaji definisani ponašanjem deteta koji počinju pre treće godine života. Karakteristični simptomi se definišu kroz probleme u ostvarivanju socijalizacije i komunikacije, prisustvom stereotipnih radnji, restriktivnih interesovanja i repetitivnog ponašanja - rekla je Ðorđević.

Ona je podsetila da je u skladu sa kliničkim iskustvom, na inicijativu Ministarstva Zdravlja, u saradnji sa Klinikom "Dr Laza Lazarević", na Dan mentalnog zdravlja otvoren prvi Centar za autizam.

- Centar radi po najvećim svetskim standardima, prateći savremene naučne dokaze, u dijagnostici i terapiji. Personalizovani plan tretmana podrazumeva individualno sagledavanje svakog pacijenta i izradu personalizovanog plana lečenja i praćenja sa reevaluacijom stanja i terapijskih intervencija na šest meseci. U inicijalnoj fazi fokusirali smo se na nedijagnostikovane pacijente, odnosno na decu kod koje postoje sumnje na poremećaj iz spektra autizma kako bi se omogućilo rano postavljanje dijagnoze i rana terapijska intervencija - rekla je Ðorđević.

Prema njenim rečima, dijagnostikovani pacijenti koji već imaju postavljenu dijagnozu autizma prolaze reevaluaciju od strane multidisciplinarnog tima radi procene adaptibilnosti i funkcionalnog statusa.

- U okviru Centra za autizam dostupna su i genetska testiranja u onim slučajevima u kojima postoji sumnja na mogući genetski uzrok ovog poremećaja. Senzorna soba u okviru Centra za autizam je specijalizovan terapeutski prostor u kome tretman sprovode specijalno obučeni terapeuti za proces uspostavljanja senzorne integracije. Komplementarna terapijska podrška omogućena je kroz pet i hipo terapiju - navela je je ona.

Ðorđević je kazala da klinika aktivno učestvuje u formiranju registra dece sa autizmom.

- Osnovni cilj Centra je pružanje najvišeg nivoa zdravstvene zašitite za ovu osetljivu populaciju i omogućavanje najvišeg stepena društvene integracije - rekla je Ðorđević.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok