Hemijski proizvodi za ravnanje kose mogu se dovesti u vezu sa rizikom od raka grlića materice

Nova studija povezuje upotrebu proizvoda za ispravljanje kose sa povećanim rizikom od raka grlića materice

  • 0
Nega kose Foto: Pexels

Naučnici otkrivaju nove detalje u vezi sa upotrebom određenih proizvoda za ispravljanje kose, poput hemijskih relaksatora i proizvoda za presovanje, i povećanog rizika od raka kod žena.

Tekuća istraživanja su ranije sugerisala da se hemikalije za ispravljanje kose mogu dovesti u vezu sa povećanim rizikom od određenih karcinoma povezanih sa hormonima, uključujući rak dojke i jajnika, a sada nova studija povezuje upotrebu proizvoda za ispravljanje kose sa povećanim rizikom od raka grlića materice.

Studija objavljena u "Journal of the National Cancer Institute" procenjuje da je među ženama koje nisu koristile hemijske proizvode za ispravljanje kose u poslednjih 12 meseci, 1,6 odsto obolelo od raka grlića materice do 70. godine, ali oko četiri odsto žena koje su često koristile takve proizvode za ravnanje kose razvile su rak grlića materice do 70. godine.

- U ovoj studiji, žene koje su često koristile ove proizvode u protekloj godini imale su više od dva puta veći rizik od raka - rekla je dr Čandra Džekson, autorka studije, a prenosi CNN. Česta upotreba je definisana kao više od četiri korišćenja za godinu dana.

Rizik od raka bio je najizraženiji kod Afroamerikanki

Nova studija uključuje podatke o skoro 34.000 žena u Sjedinjenim Državama, starosti od 35 do 74 godine, koje su popunile upitnike o upotrebi određenih proizvoda za kosu, uključujući trajne, farbe, relaksatore i sredstva za ispravljanje kose. Istraživači iz Nacionalnog instituta za zdravlje takođe su pratili učestalost dijagnoza raka unutar studijske grupe.

Istraživači su otkrili snažnu vezu između proizvoda za ravnanje kose i slučajeva raka grlića materice, ali upotreba drugih proizvoda za kosu nije bila povezana sa rakom grlića materice.

Nekoliko faktora verovatno igra ulogu u čestoj upotrebi proizvoda za ispravljanje kose: evrocentrični standardi lepote, društveni pritisci na crne i latinoameričke žene na radnom mestu u vezi sa mikroagresijama i pretnjom diskriminacije, zajedno sa željenom svestranošću u promeni frizura i samopouzdanju.

- Na osnovu celokupne literature u ovoj oblasti, znamo da se pokazalo da proizvodi za kosu koji se prodaju direktno pripadnicima crne rase - deci i ženama, sadrže više hemikalija koje su povezane sa poremećajem hormona, a pokazalo se i da ovi proizvodi koji se prodaju njima imaju oštrije hemijske formulacije - rekla je dr Džekson.

- Povrh toga, znamo da žene crne kože imaju tendenciju da koriste više proizvoda istovremeno, što bi moglo doprineti da one u proseku budu izložene većoj koncentraciji ovih hemikalija koje ometaju hormone.

- Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi u različitim populacijama, da bi se utvrdilo da li proizvodi za kosu doprinose zdravstvenim disparitetima kod raka grlića materice i da bi se identifikovale specifične hemikalije koje mogu povećati rizik od raka kod žena.

Nega kose Foto: Pexels

Nova i rastuća oblast istraživanja

Neke supstance koje se nalaze u proizvodima za ravnanje kose su hemikalije koje remete hormone, rekla je Tamara Džejms-Tod, epidemiolog sa Harvarda, koja nije bila uključena u novu studiju, ali je odvojeno predvodila neka od najranijih istraživanja koja su otkrila veze između proizvoda za kosu i raka.

- Oni modifikuju normalne hormonske procese našeg tela. Dakle, ima smisla istraživati karcinome koji su hormonski posredovani - rekla je ona, dodajući da hemikalije koje ometaju hormone mogu uticati i na druge delove tela.

- Izazov je u tome što uticaj ovih hemikalija možda nije ograničen na hormonske procese, ali mogu uticati i na druge sisteme, uključujući naš imunološki i vaskularni sistem. Razumevanje kako ove hemikalije funkcionišu izvan hormonskog sistema je još uvek nova i rastuća oblast istraživanja - rekla je Džejms-Tod za CNN.

Dok je nova studija dobro odrađena i pokazuje povezanost između hemijskih proizvoda za ispravljanje kose i povećanog rizika od raka grlića materice, nije u mogućnosti da utvrdi da li proizvodi direktno izazivaju rak, kaže dr Otis Bravlej, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins Blumberg  i bivši glavni medicinski službenik Američkog društva za rak, rekao je u e-poruci CNN-u.

- To nije u stanju da pokaže uzrok, to bi mogla biti čista asocijacija - rekao je Bravlej, koji nije bio uključen u novu studiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA