Julijana je mislila da je dobila bezopasan crveni osip: Samo ju je nekoliko minuta delilo od smrti

Svet joj se okrenuo naopačke, ovo su bili njeni simptomi

  • 0

Julijani Paskarel (21) iz Virdžinije u SAD svet se okrenuo naglavačke nakon što je, u aprilu 2020. godine primetila sitne crvene tačke po celom telu. Njen naizgled bezopasan osip, zapravo, bio je pokazatelj retkog zdravstvenog stanja, zbog kojeg je Paskarelova bila svega nekoliko minuta udaljena od smrti - od momenta dolaska u bolnicu.

U početku, ona je potpunosti zanemarila neobičan simptom, ali za 15 minuta njeno stanje se značajno pogoršalo. Telo joj je odjednom oteklo od modrica i nije mogla da zaustavi krvarenje iz nosa. Pojavila joj se i krasta na donjoj usni, a kada je nekoliko sati kasnije prebačena u bolnicu, dijagnostikovano joj je retko stanje krvi - poremećaj idiopatske trombocitopenične purpure (odnosno ITP).

Ovo stanje karakteriše abnormalno smanjenje broja trombocita u krvi. U principu, ono dovodi do lakih modrica, krvarenja desni i unutrašnjeg krvarenja, ali je u Julijaninom slučaju, ovo stanje dovelo do teških posledica, a upozorena je da može da dobije izliv krvi u mozak, opasan po život.

- Saznanje da bi moj mozak svakog trenutka mogao da iskrvari i da mogu da izgubim život, zaista mi je dalo novi pogled na život - izjavila je studentkinja Julijana, prenosi Mirror.

- Hematolog me je odmah hospitalizovao jer su mi trombociti u krvi bili na niskom nivou od 3.000. Nakon što je uradio još testova, rekao je da sam imala0 sreće što nisam dobila unutrašnje krvarenje i da je velika šansa da ne bih bila spašen da nisam došla u bolnicu.

Juliana nikada nije čula za ITP pre svoje dijagnoze.

- Život sa ITP-om može biti zaista zastrašujući. Medicinski, "I" u "ITP" znači idiopatski - što znači da doktori nisu svesni uzroka stanja. Ovo je malo teže razumeti zašto moje telo nije stvaralo dovoljno trombocita i još teže je sprečiti još jednu epizodu. Počelo je tako što sam se osećala previše loše. Ne samo redovni umor koji sam osećala mesecima, već fizički umor i kao da sam bolesna. Telo mi je bilo teško, vid mi nije bio jasan. Bilo mi je muka i vrtelo mi se, bila sam bleda i zelena - opisuje Julijana.

Pogledajte slike:

Ovo nije genetsko stanje i nema uzroka. Nekoliko meseci pre postavljanja dijagnoze, Juliana je razvila ozbiljan umor, bledu kožu i gubitak apetita. Međutim, te simptome nije povezala sve dok se nije pojavio osip.

- Nepoznavanje razloga zašto se to dešava je prilično zastrašujuće tokom svakodnevnog života, znajući da bi u roku od samo sat vremena moji trombociti mogli ozbiljno da padnu, bez odgovora zašto. Generalno sam u redu, osim stalnog straha da bih, od nove epizode. Veoma je zbunjujuće.

Juliana je postala viralna deleći svoje iskustvo sa ITP-om sa video snimkom postavljenim na TikTok-u, koji sada ima više od dva miliona pregleda i 200.000 lajkova. Otkako je dobila dijagnozu, mlada žena je rekla da se njen pogled na život potpuno promenio.

- Kao mlada žena koja je ušla u dvadesete, shvatila sam da život nije zagarantovan i da moram maksimalno da iskoristim ono što mi je univerzum pružio. Moram da vodim računa o svom telu i da pazim na sebe, kao i na druge. Ovo iskustvo je promenilo život, i iako je bilo jedno od najgorih, drago mi je što imam postavljenu dijagnozu. Mogu biti spreman za buduće epizode ​​i pomoći drugima da shvate stanje o kojem ranije nisam znao ništa - zaključila je devojka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA