Samopregled dojki nije dovoljan: Mamografija je zlatni standard u ranoj dijagnostici tumora

- Rana dijagnostika je ključna za početak procesa lečenja, kao i njegovu uspešnost – kaže prim. dr sci. med Zoran Tomašević iz Acibadem Bel Medica

  • 0
Rak dojke Foto: Pexels

Rak dojke je bolest sa kojom će se suočiti svaka osma žena na planeti.

Pored faktora rizika na koje žena ne može da utiče, a u koje spadaju godine života, menarha pre 12. godine, prvi porođaj posle 35. godine, menopauza u 55. godini i više, povećana gustina žlezdanog tkiva dojke, nasledni karcinom i izostanak rađanja, postoje i oni na koje može da kontroliše, a koji podrazumevaju kontrolu težine, redovnu fizičku aktivnost, zdravu ishranu, izbegavanje konzumiranja cigareta, alkohola, takozvanih anti-bebi pilula, kao i hormonske terapije u menopauzi.

Povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke na Belom dvoru održan je skup kao podrška kampanji edukacije i podizanju svesti o raku dojke. Na skupu je na temu dijagnostike i lečenja raka dojke govorio prim. dr sci. med. Zoran Tomašević, internista onkolog iz klinike Acibadem Bel Medic.

On je istakao da samopregled dojki jeste važan, ali da su od krucijalne važnosti redovni odlasci na preglede.

- Zlatni standard u dijagnostici je mamografija – rekao je prim. dr sci. med. Zoran Tomašević.

- U nekim zemljama odlazak na mamografiju se preporučuje od 35. godine života, a u nekim od 40. godine života jednom godišnje, odnosno jednom u dve godine. Kao dopunske metode koriste se ultrazuk pomoću kog je moguće diferencirati neke druge promene na dojkama, i eventualno magnetna rezonanca dojki pomoću koje se mogu detektovati male tumorske promene.

Preporuka je da inicijalna mamografija bude urađena u 40. godini života kod žena koje nemaju tegobe ili promene u dojkama, dok se dijagnostička mamografija radi u svakoj starosnoj dobi kod žena sa tegobama ili kod onih kod kojih su palpatornim ili ultrazvučnim pregledom uočene određene promene.

Prema rečima prim. dr sci. med. Tomaševića, ukoliko se dokaže tumor u dojci pomoću bilo koje od navedenih metoda, neophodno je uraditi biopsiju pod kontrolom ultrazvuka, mamografa ili magnetne rezonance, a koja podrazumeva uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu i za analizu bioloških markera. Od rezultata analiza zavisi pristup u lečenju, kao i odluka o vrsti terapije koja će biti sprovedena.

- U donošenju odluke o lečenju kod pacijentkinja neophodno je da učestvuje multidisciplinarni tim koji je sastavljen od medikalnog onkologa, radioterapeuta, hirurga, radiologa, patologa i nekada molekularnog biologa – istakao je prim. dr sci. med. Tomašević.

Rana dijagnostika je ključna za početak procesa lečenja, kao i njegovu uspešnost, istakao je prim. dr sci. med Tomašević:

- U razvijenim zemljama više od 95 odsto pacijentkinja biva izlečena ako je bolest dijagnostikovana u prvom stadijumu, a manje od 10 odsto njih preživi ukoliko je stadijum četiri kad je u pitanju metastatska bolest. Zbog toga je važno da svaka žena već u ranoj mladosti bude svesna stanja svojih dojki, da redovno odlazi na kontrole i da, ukoliko dođe do razvoja bolesti, ona bude otkrivena u ranom stadijumu kad je moguće potpuno izlečenje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA