≫ 

Posle 12 nedelja intenzivnih bolova saznala da ima tumor: Nakon prikupljanja jajnih ćelija otpočela je lečenje

Kada čujete reč "rak", automatski mislite da ćete umreti. Nemate pojma kakav put je pred vama

  • 0

Sofi Edvards je dijagnostikovan adenokarcinom rektuma, oblik raka creva, 14. juna 2022. godine. Nije imala porodičnu istoriju bolesti i vodila je zdrav način života.

Ova 34-godišnja menadžerka iz Adelaide rekla je za "Daily Mail" da je primetila promenu u navikama creva 12 nedelja pre posete lekaru, a lekari su prvenstveno odbacili njene simptome. Ona za sebe kaže da je prošle godine u ovo vreme bila "potpuno druga osoba".

- Bila sam izuzetno loše. To me je navelo da odem kod doktora jer nisam mogla ništa ni da jedem ni da pijem.

Zbog ogromnnih bolova koje je trpela tokom 12 nedelja, mama ju je odvela do najbližeg lokalnog lekara opšte prakse koji je, nažalost, odbacio njene simptome.

- Doktor mi je rekao da uzimam gastro tablete, ali mama se zalagala za testiranje - rekla je Sofi i objasnila kako je ipak insistirala da joj se uradi analiza uzorka stolice.

Iznenađujuće, testovi nisu otkrili ništa ozbiljno i opasno. Kada je uspela da stupi u kontakt sa svojim redovnim lekarom koji je pregledao testove, u stolici su otkrivene "mikroskopske" količine krvi. Sofi je zatim poslata na skener i otkriveno je nešto, ali stručnjaci nisu mogli da utvrde šta tačno.

- Sve se dogodilo tako brzo; prošlo je 10 dana od prvog odlaska lekaru do postavljanja dijagnoze - rekla je ona i dodala da je 14. juna kolonoskopijom pronađen tumor od sedam centimetara i potvrđeno je da je kancerogen.

Nakon zahvata, Sofi i njena mama su strpljivo čekale rezultate od specijaliste.

- Kada čujete reč "rak", automatski mislite da ćete umreti. Nemate pojma kakav put je pred vama - rekla je.

Pre lečenja Sofi je sredinom jula posetila specijalistu za plodnost radi prikupljanja jajnih ćelija za VTO i uspešno je uzeto i zamrznuto 11 jajnih ćelija.

- Tokom čitavog procesa osećala sam se osnaženom jer sam znala da je to nešto što želim da radim, znajući da imam kontrolu nad situacijom kada je sve ostalo van moje kontrole bilo je veliko olakšanje. Nakon što su prikupili jajne ćelije, osećala sam se spremnom da se uhvatim ukoštac sa rakom.

Posle 25 rundi radioterapije, osećala se kao da joj je "kiselina bačena u stomak". Lečenje je bilo i stresno, što je uticalo na to da ona bude hospitalizovana zbog nepodnošljivih bolova. Međutim, dobra vest je bila da za ovu vrstu raka nije bila neophodna operacija.

Tokom čitavog iskušenja jedan od najtežih aspekata bio je sve to objasniti njenom malom sinu.

- Pokušala sam da mu objasnim zašto sam tako bolesna, što je bilo veoma teško i srceparajuće. Nijedno dete ne bi trebalo da vidi svog roditelja u takvom stanju. Ali ne mogu da ga zaštitim od toga.

Fizički nekih dana Sofi ne može da ustane iz kreveta, ali ima podršku porodice. Primaće hemioterapiju tokom 18 nedelja, a Sofi i lekari se nadaju da će u potpunosti eliminisati rak.

Sofijina poslednja runda hemioterapije biće 26. decembra, odmah posle Božića.

- Povremeno se osećam usamljenom, jer svi okolo žele da pomognu, ali mogu zapravo da urade toliko malo toga - rekla je ona.

Sofi je svoju priču delila sa prijateljima, porodicom i drugima na društvenim mrežama u nadi da drugi neće ignorisati simptome.

- Ako mislite da nešto nije u redu, idite na proveru. Nemojte se stideti da razgovarate o svojim crevima sa lekarima - oni su tu da pomognu - rekla je ona.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA