Venus Vilijams i pored bolesti i dalje igra teniske turnire: "Živim sa Sjogrenovim sindromom svaki dan"

Od samog početka je bila vrlo otvorena kada je u pitanju njena bolest, te je često radila intervjue gde je govorila o svom iskustvu i ljudima davala savete

  • 0
Venus Williams, Venus Vilijams Foto: Tanjug/AP

Američka teniserka Venus Vilijams je poznata po brojnim uspesima koje je postigla u ovom sportu. Međutim, mali broj ljudi zna da Venus već 11 godina ima autoimunu bolest, odnosno Sjogrenov sindrom.

Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim okom i suvim ustima. Uzrok nastanka ovih pojava je smanjenje funkcija egzokrinih žlezda. Ovaj sindrom se javlja kao primarno oboljenje i udružen sa nekom od drugih sisitemskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom.

S obzirom na to da ova bolest utiče na mobilnost zglobova, zapanjuća je činjenica da je Venus i posle postavljanja dijagnoze nastavila da ređa uspehe.

Ona se jedan period povukla iz tenisa, ali se ubrzo vratila. Venus je nedavno na "Jutjubu" otvoreno govorila kako je živeti sa ovim sindromom.

- Svaki dan živim sa Sjogrenovim sindromom - kaže ona na početku videa.

Venus dodaje da nastavlja da pronalazi najbolje načine da svoj život učini boljim i nastavi karijeru što je bolje moguće. Ona i dalje učestvuje na pojedinim teniskim turnirima, te nema sumnje da je njen takmičarski duh i dalje veoma jak.

- Kada ne možete da budete ono što želite jer vas sputava fizičko zdravlje, zapamtite da se sve računa. Ali biti u stanju da uradite čak i nešto malo bolje je nego da ne uradite ništa - naglašava ona.

Ipak, priznaje ona, postoje dani kada ne može da radi ništa, ali da ne dozvoljava da se to dešava svaki dan.

- Razmišljate o stvarima koje možete da postignete umesto o onome što ne možete da postignete. Ne plašite se onoga što ne možete da uradite. To je vrsta saveta po kojoj svi možemo da živimo - zaključila je Venus, a prenosi "Invisionmag".

Inače, Venus je postala vegan kada je saznala da ima Sjogrenov sindrom, te je nekoliko puta naglašavala  da joj je ovaj način ishrane veoma pomogao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA