≫ 

Krv uzgojena u laboratoriji data ljudima u prvom svetskom kliničkom ispitivanju

Objašnjen je i postupak uzgajanja

  • 0
Krv, davanje krvi, tranfuzija krvi Foto: Shutterstock

Krv uzgojena u laboratoriji korišćena je za transplantaciju na ljudima u prvom svetskom kliničkom ispitivanju, kažu britanski istraživači, a prenosi BBC. U pitanju su male količine koje se testiraju kako bi se videlo kako deluju na organizam.

Ipak, najveći deo transfuzija uvek će se zasnivati na dobrovoljnom davanju krvi, ali krajnji cilj je da se proizvedu vitalne, izuzetno retke krvne grupe do kojih je teško doći.

To je neophodno ljudima koji zavise od redovnih transfuzija krvi za teška stanja, kao što je anemija srpastih ćelija.

Ako data krv ne odgovara, telo počinje da je odbacuje i lečenje ne uspeva. Ovaj nivo podudarnosti tkiva prevazilazi dobro poznate krvne grupe A, B, AB i O.

Kako se uzgaja krv?

Na istraživačkom projektu rade timovi u Bristolu, Kembridžu, Londonu i NHS Blood and Transplant.

Evo kako to funkcioniše:

  • Počinje normalnim davanjem pola litra krvi (oko 470 ml)
  • Magnetne perle se koriste za izvlačenje fleksibilnih matičnih ćelija koje su sposobne da postanu crvena krvna zrnca
  • Ove matične ćelije se podstiču da rastu u velikom broju u laboratorijama i onda se gaje da postanu crvena krvna zrnca
  • Proces traje oko tri nedelje, a početni skup od oko pola miliona matičnih ćelija rezultira sa 50 milijardi crvenih krvnih zrnaca.

Oni se filtriraju da bi se dobilo oko 15 milijardi crvenih krvnih zrnaca koja su u pravom stadijumu razvoja za transplantaciju.

- Želimo da napravimo što je moguće više krvi u budućnosti, tako da je vizija u mojoj glavi soba puna mašina koje je kontinuirano proizvode od doniranje krvi - rekao je profesor Toje.

Krv, davanje krvi, tranfuzija krvi Foto: Shutterstock

Dve osobe su učestvovale u ispitivanju koje ima za cilj da testira krv kod najmanje 10 zdravih dobrovoljaca. Oni će dobiti dve donacije od 5-10 mililitara u razmaku od najmanje četiri meseca - jednu normalnu krv i jednu krv uzgojenu u laboratoriji.

Krv je obeležena radioaktivnom supstancom, koja se često koristi u medicinskim procedurama, tako da naučnici mogu da vide koliko dugo traje u telu.

Crvena krvna zrnca obično traju oko 120 dana pre nego što ih treba zameniti. Tipično davanje krvi sadrži mešavinu mladih i starih crvenih krvnih zrnaca, dok je krv uzgojena u laboratoriji sva sveže napravljena, tako da bi trebalo da traje punih 120 dana.

Međutim, postoje značajni finansijski i tehnološki izazovi.

Prosečno davanje krvi košta National Health Service oko 130 funti. Uzgoj krvi će koštati znatno više, iako tim nije rekao koliko.

Još jedan izazov je da se sakupljene matične ćelije na kraju same iscrpe, što ograničava količinu krvi koja se uzgaja. Biće potrebno više istraživanja da bi se proizvele količine koje bi bile klinički potrebne.

Video: Spas za sve! Japanci razvili krv koju mogu da dobiju svi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA