Zaboravila je da izvadi tampon 3 meseca, pa jedva preživela: "Ovo može da se desi svakoj devojci"

U želji da podigne svest o sindromu toksičnog šoka, Maura je progovorila o menstrualnom zdravlju i stigmi koja ga prati

  • 7
Maura Higgins Foto: Instagram/maurahiggins

Maura Higins (31), učesnica britanskog rijaliti programa “Love Island”, otvorila je dušu u jednoj emisiji i priznala da je zbog tampona koi je, kako je objasnila “slučajno zaboravila da izvadi” mogla da izgubi život, prenosi NewYork Post.

Otkrila je da je nekoliko meseci iz dana u dan osećala sve jače bolove, te da je zbog toga potražila lekarsku pomoć.

Kad je otišla na pregled, lekar joj je saopštio da joj se za grlić materice zalepio tampon “star” tri meseca.

- Imala sam zaista loše iskustvo - kaže Maura.

- Ja nisam doktor, ne znam mnogo o sindromu toksičnog šoka, ali znam da nikako ne bi trebalo da držite tampon u telu duže od devet sati.

Ona je objasnila da stid i stigma koji prate temu menstrualnog zdravlja mogu da budu razlog zbog kog mnoge mlade devojke nisu svesne sindroma toksičnog šoka.

- Kad mlade devojke izađu uveče i popiju malo više alkohola, može im se desiti da zaborave da izvade tampon. To se zaista događa, ali o tome ljudi ne govore - prokomentarisala je Maura.

Ona se prisetila srednjoškolskih dana kada je zbog stida da je drugari ne vide kako odlazi da menja tampon isti stavljala u rukav i tako odlazila u toalet.

- Kad sad razmislim o tome, pitam se zbog čega sam se tako ponašala. Nijedna od nas nema razloga da se stidi, ovo je veoma važna tema o kojoj bi trebalo govoriti - smatra Maura.

Šta je sindrom toksičnog šoka?

Ovaj sindrom uzrokovan je unošenjem određenih sojeva bakterija stafilokoka u telo i oslobađanjem toksina. Obično se dovodi u vezu sa upotrebom tampona, ali se može pojaviti i ako bakterije uđu u telo preko otvorene rane. Sindrom toksičnog šoka može da ima fatalan ishod.

Simptomi koji mogu da ukažu na sindrom toksičnog šoka su dijareja, iznenadna visoka temperatura (viša od 40 stepeni), zbunjenost, dezorijentisanost, umor, povraćanje, bolovi u mišićima, glavobolja, pad krvnog pritiska, kao i crveni osip koji se ljušti na tabanima i dlanovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA