Vreme u optimalnom opsegu glikemije: Nova merna jedinica za kontrolu dijabetesa

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima dijabetes tip 1

  • 0
Medtronic Foto: Medtronic arhiva

Svi koji imaju dijabetes, znaju koliko je teško držati ovu bolest pod kontrolom, tako da je od velikog značaja korišćenje savremene tehnologije u svakom segmentu lečenja. Kao velika pomoć u tome danas postoje aparati za merenje glukoze, koji pokazuju vreme u optimalnom opsegu glikemije (Time in Range).

Oni značajno olakšavaju i poboljšavaju kvalitet života osobama sa dijabetesom jer vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuje koliko je vremena vaš šećer bio u ciljanom opsegu, kao i koliko vremena je koncentracija glukoze bila povišena (hiperglikemija), a koliko niska (hipoglikemija).

Savremene terapije i inovativni aparati i senzori su izuzetno važni u dijabetologiji, kao i u drugim oblastima medicine jer omogućavaju kvalitetnije i efikasnije lečenje. Vreme u optimalnom opsegu glikemije pomaže osobama sa dijabetesom da prate svakodnevni napredak i pokazuje potpunu sliku glukoze u krvi.

- Nivo glukoze u krvi može da se menja značajno i u roku od samo nekoliko minuta, pa tako konvencionalni pokazatelji dijabetesa imaju izvesna ograničenja i ne mogu da prikažu sve ove oscilacije na dnevnom nivou. To je posebno važno kod osoba koje žive sa dijabetesom tip 1, za koje je bitno da kontinuirano imaju pravi uvid u kretanja glukoze, a to omogućava upravo vreme u optimalnom opsegu glikemije – objašnjava akademik prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog i direktor Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS.

Foto: Medtronic arhiva

Vreme u optimalnom opsegu glikemije nudi dinamički uvid u kretanja vrednosti glukoze kod osoba sa dijabetesom, omogućuje uvid u varijabilnost glikemije, kao i praćenje i poređenje metaboličke regulacije. Ono ima prednost u odnosu na HbA1c – glikozilirani hemoglobin jer pruža uvid osobama sa dijabetesom kako da prilagode uobičajene aktivnosti, rekreaciju, terapiju i ishranu kako bi što duže bile u ciljanom vremenu u rasponu. Zato se sve češće za Time in Range kaže da je nova merna jedinica za kontrolu dijabetesa, a savremeni pristupi lečenja preporučuju da osobe sa dijabetesom nastoje da provedu 70 odsto ili više vremena unutar svog ciljanog opsega glukoze Time in Range.

Vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuju senzori za merenje glukoze u međućelijskoj tečnosti bez bockanja iz prsta i bez kalibracije i dostupni su u Srbiji. Za razliku od tradicionalnog bockanja iz prsta, ovi senzori pružaju moderan način merenja glukoze 24/7.

Kod nas su senzori dostupni o trošku RFZO za decu do 18 godina starosti koja imaju dijabetes tip 1, kao i za sve one koji koriste insulinsku pumpu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA