Mama je odnela bebu u hitnu zbog pelene pune krvi: "Dijagnoza me je zaprepastila"

Pre nego što je prohodala i progovorila, devojčica je ušla u prevremeni pubertet

  • 4
beba, na stomaku Foto: Shutterstock

Kad je Sara Regan (38) iz Australije otišla da promeni pelenu svojoj devetomesečnoj bebi, bila je užasnuta videvši da je pelena puna krvi, piše "NewYork post".

Uplašena da bi njena ćerka mogla da ima jaku bubrežnu infekciju, Regan se odmah sa devojčicom uputila u hitnu medicinsku službu, gde su lekari uradili niz testova i analiza. Ono što je i njih, ali i ovu mamu zaprepastilo jesu rezultati do kojih su došli.

Naime, doktori su uradili ultrazvuk, hormonske testove i rendgenski snimak zglobova. Ustanovili su da su kosti devojčice uznapredovale i dijagnostikovali su joj preuranjeni pubertet, i to pre nego što je devojčica prohodala i progovorila.

- Krv u peleni bila je zapravo njena prva menstruacija - rekla je za "Kenedi news" zbunjena mama.

- Nisam znala šta da mislim, nisam nikad ranije čula za to.

Slučaj je zabeležen 2020. godine, a iznova aktuelizovan ovih dana kroz priču ove mame, koja podseća roditelje da ne okreću glavu ukoliko im se desi da i kod sasvim male dece vide krvavu pelenu, ali ipak bebu ne odvedu na pregled.

Šta je preuranjeni pubertet?

Preuranjeni pubertet je retko stanje kod dece koje uključuje fizičke znake prerano razvijene seksualne zrelosti.

Pošto je Birdi, koja sada ima nepune tri godine, premala, teško je reći da li ima i neke druge simptome poput promene raspoloženja ili menstrualnih bolova u stomaku.

- Neka deca koja imaju ovakvo stanje mogu rano da dobiju stidne dlačice ili grudi, a Birdi ih nema - kaže njena mama.

Pored Birdi, Sara Regan ima još dvoje dece - Zakarija (10) i Elsi koja je napunila godinu dana.

- Kad je krenula u vrtić, morala sam da objasnim vaspitačicama da se ne uspaniče ako najednom vide krv u Birdinoj peleni. To je umelo da bude zamorno, ali s druge strane želim da podignem svest o ovome i da apelujem na druge roditelje da obavezno odvedu dete kod doktora ukoliko primete krv u peleni - ističe Sara.

Malena Birdi na svakih šest meseci mora da uradi novi hormonski test, ultrazvuk i rendgenski snimak kako bi lekari mogli da prate njen razvoj. Njena mama kaže da će, ako lekari procene da devojčica previše brzo napreduje, razmisliti o hormonskim injekcijama koje bi zaustavile da se i drugi simptomi puberteta prerano pojave.

Do sada, devojčica nije dobijala menstruaciju svakog meseca, ali njena mama svakodnevno prati situaciju kako bi mogla da joj bude od pomoći i da ujedno obaveštava doktore o svakoj promeni koja se javi kod Birdi.

- Samo želim da moja ćerka ima uobičajeno detinjstvo. Nadam se da preuranjeni pubertet neće uticati na njen izgled i rast. Ali, ako joj bude bila potrebna hormonska terapija, uradićemo to; samo ne želim da je terapija učini drugačijom - kaže Sara Regan.

Prema njenim rečima, malena Birdi je kao i svako drugo dete i ponaša se poput svojih vršnjaka:

- Kao i svako drugo dete u njenom uzrastu, i Birdi ima napade besa. Ona je potpuno normalna devojčica i da ne znate koji problem ima po njenom fizičkom izgledu to nikada ne biste mogli ni da naslutite.

Video: Kad primetite da dete ovako diše, obavezno ga vodite lekaru!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    22. novembar 2022 | 12:51

    Zagađivanje životne sredine, vode, hrane, itd dovode do teških posledica. Parabeni u kozmetici su loši, plastika u pelenama...

  • Cica

    22. novembar 2022 | 14:56

    Ovo je smak svijeta....

  • Dragana N

    22. novembar 2022 | 21:20

    Poznat je slucaj devojcice koja je u petoj godini rodila dete (prva polovina proslog veka). Isto preuranjen pubertet. Nikada nije otkrila ko je otac deteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA