Naučnici na pragu da otkriju od čega je umro Brus Li: Smatraju je konzumirao previše vode

O iznenadnoj smrti Brusa Lija spekuliše se decenijama

  • 6
Bruce Lee, Brus Li Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Pre skoro 50 godina, odnosno 20. jula 1973. godine, poznati glumac i ikona borilačkih veština, Brus Li preminuo je u Hong Kongu. Stručnjaci su tada tvrdili da je uzrok njegove rane smrti uzrokovan cerebralnim edemom, odnosnom oticanjem mozga.

Međutim, nova studija koja je objavljena u "Clinical Kidney Journal", sugeriše da je Lijeva smrt uzrokovana hiponatrijemijom. Tačnije, stručnjaci kažu da zbog hiponatrijemije njegovi bubrezi nisu bili u mogućnosti da izluče višak vode.

Autori ove studije kažu da je Brus imao više činilaca rizika za hiponatrijemiju, uključujući to da je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis koji povećava žeđ, kao i druge stvari koji smanjuju sposobnost bubrega, poput lekova i alkohola.

- Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. Ovo može dovesti do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti unutar nekoliko sati ako prekomeran unos vode nije usklađen s izlučivanjem vode urinom, što je u skladu s vremenskom crtom Lijeve smrti - zaključuje se u studiji, a prenosi "Yahoo".

O iznenadnoj smrti Brusa Lija spekuliše se decenijama, a mnogi su pretpostavljali da je ubijen. U knjizi iz 2018. godine, "Brus Li: Život", navodi se da je Brus Li umro od toplotne iscrpljenosti, ali trenutna studija nije navela da su temperature bile visoke tog dana.

Studija navodi da, iako nije konzumirao ogromnu količinu vode, njegovi bubrezi potencijalno nisu bili u stanju da podnesu čak ni normalne količine tečnosti.

Pored toga, navodno je bio na skoro tečnoj ishrani i uglavnom je pio samo sokove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SKEPTIK EKLEPTIK

    23. novembar 2022 | 11:51

    ..a sin mu je takođe umro od slične komplikacije(ironija) osim što ga je metak neutralisao(ironija)...sasvim slučajno kod obojice..ma idi begaj....ja verujem u zaveru a glavnu ulogu je odigrala manekenka s kojom je bio taj dan...ne treba mnogo da bi iskoristila njegovo poverenje a naručioca nikad nećemo saznati...I KOME SE ZAMERIO

  • Ivv

    23. novembar 2022 | 12:19

    Hahaha, ne pominjite to, neki ce da prestanu da piju vodu, a i da se kupaju 🤣🤣

  • ...

    23. novembar 2022 | 13:50

    Ovo je za treće oko ahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA