Bol u stomaku nije uvek bezazlen: 6 situacija u kojima bi trebalo da se javite lekaru

U zavisnosti od pratećih simptoma, bol u stomaku može da ukaže na ozbiljne zdravstvene probleme

  • 0
Kronova bolest, creva, stomak

Foto: Shutterstock

Bol u stomaku može da poremeti svakodnevni život. Povremeni bol slabog intenziteta osetio je svako od nas makar jednom godišnje, ali postoje i oni bolovi koji iziskuju da zatražite lekarsku pomoć.

Kris Barker, nutricionista i dijetetičar, za TheSun izdvaja situacije u kojima bi neizostavno trebalo otići na pregled.

1. Iznenadni bol oko pupka

Bol koji se javlja u predelu pupka, bez ikakve prethodne najave, i pomera se u desni deo stomaka može da bude znak zapaljenja slepog creva.

- Ovaj bol će se verovatno pogoršati kako vreme odmiče i zato je važno da što pre stignete kod doktora koji će vas pregledati - kaže Barker.

Prema njegovim rečima, ostali simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su groznica, gubitak apetita, dijareja, povraćanje i otečeni stomak.

Kod žena, ovi simptomi mogu da ukažu na torziju jajnika.

- Zanemarivanje činjenice da je došlo do prekida dotoka krvi u jajnik može da uzrokuje odumiranje tkiva - upozorava Barker i dodaje da bol ovog tipa može da se javi i na levoj strani stomaka.

2. Jak bol i krvarenje

Prodoran bol u stomaku ili karlici praćen vaginalnim krvarenjem svakako je razlog za odlazak kod doktora.

- Ovi simptomi mogu da budu znak vanmaterične trudnoće. Dodatni simptomi mogu da budu ekstremna vrtoglavica, ensvestica i bol u ramenu. Zbog toga se ženama koje imaju navedene simptome najpre radi test na trudnoću - objašnjava Barker.

3. Iznenadni bol u gornjem delu stomaka

Bol koji se pojavljuje iznenada i pulsira u gornjem desnom delu stomaka mogao bi da signalizira na postojanje kamena u žučnoj kesi. Takođe, ova vrsta bola može se širiti ka središnjem delu stomaka, ali i ka leđima i obično se javlja posle konzumiranja masne hrane.

- Ovaj bol često se naziva kolikama - podseća Barker i dodaje da prisustvo kamena u žučnoj kesi nekada i ne mora da bude praćeno bilo kojim simptomom.

Ali, rizik je veći ako kamen “krene” i zaglavi se u žučnim kanalima - tad je lekarska pomoć neophodna.

bol, stomak, pain, upala

Foto: Pixabay.com / Žučna kesa je mala vrećica ispod jetre

4. Bolni grčevi

Ukoliko osećate jak bol u stomaku, a uz to i povraćate, imate osećaj sitosti iako niste jeli, ne možete da eliminišete gasove i imate problema sa pražnjenjem creva, to može da ukaže na opstrukciju creva.

Uzročnici mogu da budu kila, prthodne abdominalne operacije posle kojih su ostali ožiljci, ali i pojava tumora.

5. Krv u stolici

Bol u donjem delu stomaka i pojava krvi u stolici mogu da ukažu na različite zdravstvene probleme.

- Boja krvi obično ukazuje odakle dolazi problem. Tačke crvene krpi na toalet papiru, kapljice u toaletnoj školjki ili krv na površini stolice mogu da ukažu da krvarnje dolazi iz anusa ili donjeg dela rektuma. Najčešća stnja povezana sa svetlocrvenom krvlju su analne fisure, sindrom iritabilnog kolona ili polipi na debelom crevu - navodi Barker.

Ako je krv malo tamnija i pomešana sa stolicom, to sugeriše da bi krvarenje moglo da stiže iz creva.

- Ukoliko je stolica crna poput katrana i ima izrazito neprijatan miris, a uz to osećate jak probadajući bol u središnjem delu stomaka, to bi moglo da ukaže da krv dolazi iz creva i tad je hitna lekarska pomoć neophodna - objašnjava Barker.

6. Iznenadne promene navika u radu creva

Neobjašnjiv gubitak težine, uporna dijareja, sluz u stolici i jak bol koji se iznenada javlja i nastavlja da traje može da bude znak da bi trebalo da se javite lekaru.

- Navike naših creva su individualne i menjaju se uglavnom kada promenimo sistem ili režim ishrane, odnosno kad smo pod većim stresom. Ali, ako ništa od toga nije slučaj, a primećujete iznenadne promene navika u radu crevnog trakta, najbolje bi bilo da odete na lekarski pregled - savetuje Barker.

Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku

Foto: Shutterstock

Konzumiranje brze hrane i gaziranih napitaka može da izazove nadimanje. Takođe, i unošenje određenih namirnica poput brokolija, kupusa ili prokelja može da nahrani bakterije u našim crevima i da stvori višak gasova, što je, kako objašnjava Barker, normalno.

- Ali, stalna nadutost posle obroka može da ukaže na netoleranciju na neke vrste namirnica ili crevnu disbiozu - zaključuje Barker.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA