SZO promenila naziv majmunskim boginjama: Evo kako se sada zovu

Kako kažu, oba imena će se koristiti istovremeno, ali će se trenutno ime polako ukidati

  • 3
Majmunske boginje, monkeypox

Foto: Shutterstock

Epidemiju majmunskih boginja Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i dalje smatra globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom, kao najviši nivo upozorenja. Oni su danas objavili da se naziv "majmunske boginje" menja i da se od danas zovu "m boginje" ili "mpoks".

Kako su objasnili, ime je promenjeno jer su se mnogi žalili da je trenutno ime "rasističko i stigmatizujuće".

- Oba imena će se istovremeno koristiti godinu dana, dok se "majmunske boginje" postupno ukidaju - saopštila je globalna agencija.

Simptomi majmunskih boginja su različiti, ali uključuju osip, groznicu, otečene limfne čvorove, iscrpljenost i glavobolju. Međunarodna saradnja kliničara iz 16 zemalja takođe je identifikovala pojedinačne genitalne lezije i rane na ustima ili anusu kao simptome virusa.

Neki od simptoma su bili toliko jaki da su pacijenti morali da budu primljeni u bolnicu.

U septembru je u Velikoj Britaniji otkriven drugi soj majmunskih boginja nakon što je dijagnostikovan kod osobe koja je putovala u zapadnu Afriku.

U oktobru, vodeći stručnjak za zarazne bolesti, profesor Nil Ferguson, rekao je da izgleda da Velika Britanija dobija bitku protiv bolesti jer broj slučajeva opada, ali je upozorio na samozadovoljstvo i istakao rizik od ponovnog izbijanja.

Vakcina pruža 78 odsto zaštite od virusa

Podaci od prošle nedelje otkrili su da jedna doza vakcine protiv majmunskih boginja pruža čak 78 odsto zaštite od virusa, 14 dana nakon vakcinacije, dok se očekuje da će druga doza dati još veću i dugotrajniju zaštitu.

Ranije ovog meseca naučnici su otkrili da se prenošenje bolesti može desiti do četiri dana pre nego što se pojave bilo kakvi simptomi. Studija je procenila da se više od polovine, odsto 53 odsto prenošenja dešava u fazi pre simptoma, što znači da se mnoge infekcije ne mogu sprečiti traženjem od ljudi da se izoluju ako otkriju simptome, piše "News.sky".

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA