Dr Dragomir Branković: Svaka žena koja želi da ostane trudna trebalo bi prvo da uradi nivo vitamina D u krvi

"Do 2045. godine ćemo imati sto odsto muški sterilitet", ističe dr Slobodan Dunjić

  • 0
Dr Dragomir Branković Foto: TV K1

Hormon vitamina utiče na sterilitet i razvoj, a na ovu temu u "Uranku" na televiziji K1 razgovorili su neonatolog dr Dragomir Branković i specijalista opšte medicine dr Slobodan Dunjić.

- Vitamin D je hormon, a ne vitamin. To smo zaključili po načinu kako se stvara, kako deluje, gde se stvara i gde deluje. Ništa to u suštini ne menja što se tiče delovanja, ali pretpostavljam da će jednog dana neko da izmeni naziv jer to nije vitamin. Hormon vitamin D deluje na pojavu AC gena u epitelnim ćelijama gornjeg respiratornog trakta - rekao je dr Branković za K1 televiziju.

Dr Dunjić je objasnio koliko je važan vitamin D za preventivu.

- U principu, ne bi trebalo nijedan vitamin uzimati dok ne odradimo analizu vitamina D i vidimo kakav je imunitet, ali suština je da što je vitamin D niži, imunitet pacijenta je ugroženiji – izjavio je on u emisiji "Uranak".

- Od primarnih simptoma do početka neke bolesti treba od pet do deset godina, a od primarnog stresa do početka kancera treba minimum 20 godina, ali mi sada imao bolesti koje nismo imali. Epidemija kancera, epidemija autizma i netolerancije na hranu, pa mi smo odrasli na hlebu, masti i mlečnim proizvodima. Sada deca od tri do pet godina imaju problema sa štitnom žlezdom, poslednja statistika ukazuje na to da je svaki 23. porođaj autistično dete u Srbiji.

Dr Slobodan Dunjić Foto: TV K1

On ističe da kreme sa zaštitnim faktorom preko 30 blokiraju receptore za vitamin D.

- Mislimo da ćemo samo unošenjem vitamina D da rešimo problem, ali nećemo; ako neko ima problem, a vrati se u isti krevet i jede istu hranu, neće biti poboljšanja.

Dr Branković predlaže da bi svaka žena koja želi da ostane trudna trebalo prvo da uradi nivo vitamina D u krvi.

- Vitamin D učestvuje od stvaranja jajne ćelije i spermatezoida preko oplodnje, transporta zigota kroz matericu, pričvršćivanja zametka u matericu, pa sve do porođaja, ništa se ne događa bez učešća vitamina D, indirektno ili direktno - rekao je on za K1.

- Deca koja su prevremno rođena imaju malo mogućnosti da upijaju vitamin D, kao i deca čije su majke imale umanjen vitamin D i zato sa unosom vitamina D toj deci treba da se počne u prvom, drugom ili trećem danu života.

Dr Dunjić upozorava da muškarci drže mobilni tamo gde ne treba i da posledice mogu biti opasne.

- Muškarci drže mobilni telefon u džepu, a to ne treba jer dolazi do zaustavljanja spermatogeneze. Do 2045. godine ćemo imati sto odsto muški sterilitet, to vam je za dvadeset godina. Moramo da pričamo o uzroku, a to su materijali koji se prave od nafte, materijali na kojima spavamo, sve više elektronskih uređaja koji dovode do blokade naših receptora. Mi moramo da se trudimo da celokupan organizam vratimo u balans i naša hipofiza preuzme funkciju onda će se sve vratiti u normalu - zaključio je doktor na K1 televiziji u emisiji "Uranak".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA