Evo zašto je vitamin B6 dobar za vaše zdravlje: Ima ključnu ulogu u održavanju nervnog sistema

B vitamini imaju brojne efekte u očuvanju zdravstvenog blagostanja

  • 1
Žena, banana, kuhinja Foto: Shutterstock

Obezbeđenje dnevne količine neophodnih nutrijenata, vitamina i minerala važan je deo brige o našem zdravlju. Jedan od vitamina izuzetne važnosti za naš organizam je vitamin B.

Jedan od važnijih vitamina iz grupe B je vitamin B6, jer on igra ključnu ulogu u održavanju ispravnog funkcionisanja mozga i nervnog sistema.

Postoje brojni benefiti ovog vitamina, od kojih izdvajamo četiri.

1. Utiče pozitivno na raspoloženje

Vitamin B6 igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Ovaj vitamin je neophodan za stvaranje neurotransmitera koji regulišu emocije, uključujući serotonin, dopamin i gama-aminobuternu kiselinu. On takođe igra važnu ulogu u smanjenju visokih nivoa amino-kiseline homocisteina u krvi, koja je u vezi sa depresijom i drugim psihijatrijskim problemima.

Nekoliko studija je pokazalo da su simptomi depresije povezani sa niskim nivoom krvi i unosom vitamina B6, posebno kod starijih odraslih koji su pod visokim rizikom od nedostatka vitamina B, piše "Healthline".

2. Dobar je kod upalnih procesa

Vitamin B6 može da pomogne u smanjenju simptoma povezanih sa reumatoidnim artritisom. Visoki nivoi zapaljenja u telu koji su rezultat reumatoidnog artritisa mogu dovesti do niskog nivoa vitamina B6. Međutim, na ovu temu se i dalje sprovode istraživanja.

3. Prevenira bolesti oka

Studije su povezale da je visok nivo cirkulišućeg homocisteina u krvi u vezi sa povećanim rizikom od starosne makularne degeneracije. S obzirom na to da vitamin B6 pomaže u smanjenju povišenih nivoa homocisteina u krvi, unos dovoljno B6 može smanjiti rizik od ove bolesti.

Sedmogodišnja studija na više od 5.400 ženskih zdravstvenih radnika pokazala je da uzimanje dnevnog dodatka vitamina B6, B12 i folne kiseline značajno smanjuje rizik od starosne makularne degeneracije.

4. Odličan je za anemične osobe

Zbog svoje uloge u proizvodnji hemoglobina, vitamin B6 može biti od pomoći u prevenciji i lečenju anemije. Hemoglobin je protein koji isporučuje kiseonik u ćelije. Kada osoba ima nizak hemoglobin, njene ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Kao rezultat toga, osoba može razviti anemiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    30. novembar 2022 | 12:05

    Derite pivu, vitamina B koliko oćeš...a I raspoložen budeš, često nasmijan 😎😎🫡🫡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA