Upoznajte Boven terapiju: Dodirom otvorite put ka savršenom zdravlju

Umesto fokusiranja na pojedinačne probleme Boven (Bowen) tehnika se najpre obraća telu kao celini, balansirajući rad autonomnog nervnog sistema

  • 2

Postoje mnoge terapijske tehnike u fizioterapiji, ali poslednjih 10 godinu Boven (Bowen) terapijska tehnika dobija sve više na značaju u svetu i Srbiji. Terapijske stimulacije izazivaju povratni odgovor centralnog nervnog sistema (CNS), koji zatim putuje do odgovarajućih lokacija.

Pokrenuti odgovorom CNS, na tim lokacijama otpočinju procesi pomoću kojih organizam sam sebe balansira, pojačava se i ubrzava proces korekcije različitih tkiva i struktura u telu.

Ova metoda je originalno razvijena u Australiji, a stimuliše telo da se pokrene u pravcu samoizlečenja, upotebom onoga što zovemo ,,Boven pokreti“.

Opširnije o ovoj temi govori Aleksandra  Aleksić, nastavnik veština na Akademiji strukovnih studija, i Boven terapeut.

Boven tehnika je tehnika koja spada u nekonvencionalnu medicinu i prevashodno je manuelna tehnika. Sprovodi se pomoću dodira, ali ne isključuje ni druge tehnike koje se primenju u fizioterapiji. Ima široku primenljivost i nije toliko nepoznata kod nas, jer ima već 10 godina da postoji jedna grupa Boven terapeuta koji su se školovali za to - kaže Aleksić.

Aleksandra Aleksić Printskrin: Telegraf

Na čemu se bazira ova tehnika?

- Indikacije su široke, može da se koristi kod svih stanja i dijagnoza. Najbolje rezultate daje kod akutnih stanja, povreda, bolova, neuralgije, itd. Dobra je kod kardiovaskularnih oboljenja, kod endokrinih, kod oboljenja nervnog sistema. Zato što je u pitanju holistička procedura koja deluje na celo telo.

- Mi nismo samo fizičko telo, nego i energetsko, duhovno,  tako da se primenom boven tehnike deluije na sve komponente. Telu se daje domaći zadatak, a telo samo procenjuje šta je u tom momentu najurgentnije za za njega, pokušava i samo rešava problem.

U stvari, ovom tehnikom rešavamo uzrok, a ne posledicu?

- Upravo tako. Obično pacijenti dođu zbog bola u kičmu, a u međuvremenu piju terapiju za visok pritisak, dijabetes ili slično. I onda posle druge, treće ili pete terapije dođu i kažu "Leđa me manje bolje, ali kao da mi se pritisak stabilizovao, tako da ne mortam da pijem lekove" Naravno, treba da piju terapiju, ali telo je procenilo da je veći problem kod pritiska ili dijabetesa i rešilo je da se prvo pozabavi sa tim. Zapravo, ovom tenikom šaljemo informaciju telu da rešava primarni problem. Ono rešava akutni problem koji se dešava - kaže Aleksić.

Opširnije pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    30. novembar 2022 | 19:22

    Skupa terapija

  • Dend

    30. novembar 2022 | 23:17

    Da li će se jednom stati na put nadri "lekarima" u Srbiji ? Jedino se kod nas "leče" sve bolesti i država ćuti a ćutanje je znak odobravanja ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA