Jaja mogu da snize krvni pritisak: Evo koliko na nedeljnom nivou treba da ih konzumirate

Veća potrošnja jaja bila je povezana sa nižim sistolnim, dijastolnim i srednjim arterijskim pritiskom

  • 0
Merenje pritiska Foto: Shutterstock

Previše je tvrdnji da s jajima ne bi trebalo da preterujemo, ali najnovija studija tvrdi da konzumacija jaja može pozitivno da utiče na naš krvni pritisak.

Istraživanja su pokazala da je veća konzumacija jaja povezana sa sistolnim, doijastolnim i arterijskim pritiskom, prenosi "Express".

Visok pritisak zastupljen je u društvu i više nego što mislimo, a mnogi i ne shvataju da imaju ovo stanje.

U Srbiji najveći broj ljudi umire od posledica kardiovaskularnih bolesti, a visok krvni pritisak, ako se ne leči, može da postane vrlo opasan jer ugrožava srce i mozak.

Kao posledica nelečenja može se javiti moždani ili srčani udar.

Kao i na mnoga stanja i na visok krvni pritisak utiče ishrana. Opšte je poznato da konzumacija hrane sa visokoim sadržajem soli može dramatično da podigne pritisak.

To se dešava jer so izaziva da vaše telo zadržava vodu. Dodatna voda u krvi stvara dodatni pritisak na zidove krvnih sudova.

Jaja, pržena jaja, tiganj, doručak Foto: Shutterstock

Dok neke namirnice mogu da podignu pritisak, druge ga mogu sniziti.

Nova studija objavljena u časopisu "Scientific Reports" otkrila je da redovno jedenje jaja može da ima pozitivan efekat.

Kao deo ispitivanja proučavana je nedeljna konzumacija jaja 668 odraslih Španaca, zajedno sa stanjem njihovog krvnog pritiska.

Mala potrošnja se smatrala između nijednog i jednaj do dva jaja nedeljno, dok je visoka potrošnja zabeležena između tri i šest do devet jaja nedeljno.

Otkriveno je da su oni koji su konzumirali najveću količinu jaja nedeljno zabeležili najveći pad krvnog pritiska kao i pad prosečnog nivoa šećera u krvi.

Veća potrošnja jaja bila je povezana sa nižim sistolnim, dijastolnim i srednjim arterijskim pritiskom.

Radi pojašnjenja, kada dobijete izmereni krvni pritisak sistolni je veći broj na uređaju, a dijastolni pritisak je manji.

- U okviru uravnotežene ishrane konzumacija jednog jajeta dnevno sasvim je bezbedna i ne implicira na negativne efekte na krvni pritisak i kontrolu šećera u krvi čak ni kod gojaznih osoba - objašnjavaju vođe studije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA