Sedmoro dece u Velikoj Britaniji je preminulo od ove bolesti: Šta je streptokok A i kako se manifestuje?

Piogeni streptokok jedan je od najvažnijih bakterijskih patogena koji uzrokuje bolesti kod ljudi. Izaziva mnogobrojna oboljenja sa različitom lokalizacijom

  • 0
Streptokok A Foto: Shutterstock

U Velikoj Britaniji od početka novembra došlo je do smrti sedmoro dece koja su obolela od retkog invanzivnog oblika infekcije bakterijom streptokoka A. U saopštenju instituta navodi se da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo kako je došlo do širenja infekcije streptokoka u britanskim školama.

Streptokok predstavlja grupu bakterija koju čine 103 vrste streptokoka. Postoje vrste streptokoka koje nisu patogene i deo su normalne bakterijske flore ljudskog organizma tzv. mikrobiote. Streptokokne infekcije ne treba mešati sa stafilokoknim, jer one predstavljaju drugu grupu infekcija koje su zapravo znatno manje opasne po zdravlje i ne izazivaju toliko komplikacija.

Piogeni streptokok (Streptococcus pyogenes grupa A) jedan je od najvažnijih bakterijskih patogena koji uzrokuje bolesti kod ljudi. Izaziva mnogobrojna oboljenja sa različitom lokalizacijom.

Kako se prenosi?

Izvor zaraze jesu oboleli ili kliconoše, dok je kod dece kliconoštvo mnogo češće nego kod odraslih. Bolest se od zaraženog može dobiti u roku od 10 dana. Nelečeni bolesnici, naročito oni sa gnojnim iscetkom iz nosa i ždrela mogu širiti infekciju nedeljama i mesecima, kako piše "Stetoskop.info".

Streptokok se prenosi putem respiratornih kapljica od zaražene osobe. Može se širiti i dodirom, dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

Streptokok A Foto: Shutterstock

Šta izaziva?

Piogeni streptokok izaziva zapaljenje grla, što često bude praćeno gnojnim sadržajem na krajnicima. Ovaj streptokok je čest kod dece i zapaljenje grla i krajnika može da bude praćeno ospom na koži koja se naziva šarlah. Dalje komplikacije jesu streptokokna angina, upala bronha i pluća, crveni vetar, gnojne infekcije kože i babinja groznica. Ukoliko dođe do komplikacija, to se izražava upalom sinusa, upalom srednjeg uva, upalom moždanih ovojnica i negnojnim komplikacijama u obliku reumatske groznice i glomerulonefritisa.

Manifestacije se razlikuju i po uzrastu deteta, pa će se kod dece do treće godine javiti kao blaga upala nosa i ždrela. Od treće do 15. godine manifestuje se kao gnojna angina i šarlah, dok se kod odraslih manifestuje samo kao angina, a u srednjem životnom dobu kao crveni vetar.

Bolest će najpre nastupiti sa naglo povišenom temperaturom, groznicom, jakim bolom u grlu, praćen glavoboljom i bolovima u zglobovima. Može doći i do povraćanja. Grlo je jako crveno i otečeno, sa gnojnim tačkicama, a i limfni čvorovi na vratu su otečeni i bolni.

U slučaju šarlaha, bolest počinje kao streptokokna angina, a nakon jednog ili dva dana javlja se karakterističan osip. Koža je crvena, suva i hrapava sa sitnim, crvenkastim, tačkastim osipom. Najčešće mesto za javljanje osipa je ispod pazuha, na preponama i donjem stomaku. Dete je zažareno sa izraženim bledilom oko usana, a jezik je malinast. Taj osip će proći kroz sedam dana, pa će se koža oljuštiti i isperutati.

Teže oboljenje crveni vetar podrazumeva streptokoknu infekciju kože, a nastaje nakon što streptokok uđe u organizam kroz minimalne i nevidljive povrede na koži. Sam početak bolesti je odmah težak, praćen groznicom, jako visokom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem. Na koži se javlja crvenilo i otok, koje se širi - najčešće je lokalizovana na potkolenicama, naročito s proširenim venama.

Impetigo je druga manifestacija streptokokne infekcije kože. Javlja se često kod male dece, naročito u nehigijenskim sredinama. Na koži se stvaraju površinski mehurići koji brzo pucaju i šire se u okolinu i pokrivaju krastama žućkaste boje.

Streptokok A Foto: Shutterstock

Komplikacije

Akutna reumatska groznica (ARG) je oboljenje koje se smatra komplikacijom streptokoknog obolenja gornjeg respiratornog trakta. Najčešće se viđa kod dece u dobi između pet do 15 godina života, javlja se najčešće zimi i u rano proleće. Bolest može da izazove upalu i oštećenje srca. Prvi simptomi su kratkotrajni bolovi i otok zglobova, a kasnije nastaje karditis (upala srčanog mišića), ili oboljenje centralnog nervnog sistema koje zove horea, a manifestuje se kao nevoljni pokreti. Mogu se javiti kožne promene u vidu ospica ili potkožnih čvorića.

Kod malog broja obolelih dolazi do oštećenja srca. Zbog zglobnih manifestacija RG može da liči na mnoge druge reumatske bolesti. Ova bolest je neravnomerno rasprostranjena širom sveta.

Dijagnoza i lečenje

Kako piše "Stetoskop.info", za potvrdu streptokokne infekcije koristi se nalaz streptokoka u brisu ždrela, brisu rane, krvi, likvoru, ali ne apsolutno, jer se streptokoke mogu naći i kod zdravih osoba.

Dijagnoza se postavlja na osnovu mikroskopskih, kulturelnih i biohemijskih osobina.

Streptokoke su najosjetljivije bakterije i na njih dobro deluju i antibiotici i dezinficijensi. Osetljivi su na sve peniciline, cefalosporine i dr. Uglavnom se koristi penicilin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA