3 benefita praziluka: Povrće koje bi trebalo da jedete u toku cele zime

Praziluk sadrži brojne važne antioksidante, minerale, vitamine, flavonoide

  • 0
Praziluk

Foto: Shutterstock

Praziluk pripada istoj porodici povrća kao i luk, ljutika, mladi luk, vlašac i beli luk. Od svih vrsta luka, on je najblaži po ukusu i nema jak miris. On je niskokaloričan, poseduje gvožđe, vitamin E, folnu kiselinu i vlakna.

Može se brati od početka jeseni do kraja proleća. Zato je praziluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća prilično mali.

Praziluk ima brojne zdravstvene prednosti, a mi smo za vas izdvojili tri.

1. Smanjuje upalu i dobar je za srce

Praziluk dolazi iz porodice "alijum porum", a tu spadaju i crni i beli luk. Nekoliko studija povezuje alijume sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Praziluk sadrži nekoliko korisnih jedinjenja za koje se smatra da smanjuju upalu i štite srce.

Kempferol koji sadrži praziluk ima antiinflamatorna svojstva, a hrana bogata kempferolom povezana je sa manjim rizikom od srčanog udara ili smrti usled srčanih bolest. Štaviše, praziluk je dobar izvor alicina i drugih tiosulfinata, koji su jedinjenja sumpora i mogu biti od koristi za srce tako što smanjuju holesterol i krvni pritisak, piše "Healthline".

2. Pomaže varenju

Praziluk je bogat vlaknima, a poznato je da su ona dobra za varenje. Ovo povrće takođe sadrži prebiotike, a onda oni proizvode kratkolančane masne kiseline, kao što su acetat, propionat i butirat. Istraživanja sugerišu da ishrana bogata prebioticima može pomoći vašem telu da apsorbuje važne hranljive materije, što može poboljšati opšte zdravlje.

3. Odličan je ako želite da smršate

Kao i većina povrća, praziluk može podstaći gubitak težine. Praziluk je dobar izvor vode i vlakana, što može sprečiti glad, a najbolje je to što ćete osećati sitost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA