Nakon ovih fotografija uvek ćete zatvarati poklopac kada povučete vodu u toaletu

Kada budete videli ove slike, biće vam jasno zašto je važno da zatvorite dasku od toaleta pre nego što pustite vodu

  • 0
Naučnici osvetljavaju ispiranje toaleta Foto: John Crimaldi / University of Colorado Boulder / Ferrari / Profimedia

Naučnici koji su simulirali kako izgleda vazduh kada pustimo vodu u wc šolji tvrde da postoji nevidljivi oblak koji se širi vazduhom i nosi potencijalne klice.

Kazali su da ovo može posebno da bude opasno za one koji koriste toalet nakon što je osoba obavila veliku nuždu, prenosi "The Sun".

Američki istraživački tim je koristio svetlozelene lasere i kamere kažu da možda ove klice ne vidimo, ali to ne znači da one ne postoje.

- Kada budete videli ove snimke više nećete razmišljati o toaletu na isti način. Naša studija može da igra važnu ulogu u javnom zdravlju – poručuje Džon Krimaldi, glavni autor studije.

Nevidljive kapljice nose viruse koji se nalaze u izmetu, uključujući i korona virus.

Kada ih pokreće silina ispiranja, opasne čestice mogu da pređu dužinu frižidera za manje od sekunde izlažući svakoga ko stoji iznad mnoštvu potencijalno zaraženih kapljica.

Kapljice mogu da se zadrže u toaletu nakon nekoliko ispiranja vode ostavljajući korisnike toaleta pod velikim rizikom od zaraze. Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Journal Scientific Reports“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA