Šta valunzi govore o vašem zdravlju?

Nedavne studije otkrivaju da valunzi zapravo mogu da ukažu i na osnovne zdravstvene probleme

  • 0
Migrena Foto: Pixabay

Radite nešto uobičajeno, da li na poslu ili po kući, ili pak odmarate ili uživate u večeri sa svojim partnerom - i odjednom vam je užasno vruće. Kao da vas je neko stavio nad paru. Lice i grudi su vam crvene i počinjete da se znojite kao da ste pretrčali pet kilometara po pustinji. I to vam se često dešava. Nekad taj vreli talas potraje svega par minuta, a nekim danima vas i dobro preznoji.

Vazomotorni simptomi (VMS) je tehnički izraz za valunge i noćno znojenje. To su zapravo dosadni neželjeni efekti menopauze i izuzetno su česti. Čak oko 80 procenata žena doživljava VMS u različitim stepenima tokom menopauze.

Sve ovo počinje u hipotalamusu, delu mozga koji kontroliše vašu telesnu temperaturu. Kako nivoi estrogena opadaju, mozak proizvodi veće količine hemikalija zvanih neurokinini, koji ubeđuju telo da mu je vruće - čak i onda kada nije. A to može da se desi u bilo koje doba dana ili noći, izazivajući povećanje dotoka krvi u kožu, crvenilo, ubrzan rad srca, groznicu i znojenje. Valovi obično traju dva do četiri minuta, a epizode ​​se obično dešavaju više puta dnevno.

žena menopauza tužna klimaks Foto:Pixabay

Nažalost, ovi talasi vrućine nisu samo smetnja. Nedavne studije otkrivaju da valunzi zapravo mogu da ukažu i na osnovne zdravstvene probleme, a kako prenosi Prevention, ovo su do sada poznati navedeni problemi koje vaš VMS može da signalizira, i to u zavisnosti od učestalosti, težine i prirode simptoma. Ako vas bilo šta od ovoga zabrine, razgovarajte sa svojim doktorom.

Loše zdravlje kostiju

Ako imate valunge, mogli biste da budete izloženi riziku od smanjenja zdravlja kostiju. Podaci iz Studije o zdravlju žena širom nacije otkrili su da su žene u ranoj i kasnoj perimenopauzi sa VMS imale značajno više nivoe N-telopeptida od onih koje nisu imale ove simptome. Test krvi može da izmeri da li razgradnja kostiju nadmašuje njihovo formiranje – što je znak potencijalne osteopenije (gubitak mineralne gustine kostiju).

Ako imate VMS, a niste imali test gustine kostiju, pitajte svog lekara za jedan. A ako želite da ojačate svoje kosti – što je uvek dobra ideja – vežbanje bi moglo da pomogne prema meta-analizi koja je procenila aktivnost na gustinu kostiju na skoro 2.900 žena u postmenopauzi.

Kardiovaskularne bolesti

Broj valunga dnevno može da ukaže i na to da ste pod većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB).

- Prema SVAN studiji, žene sa čestim ili upornim simptomima VMS-a imale su 50 do 77 procenata povećan rizik u budućnosti od kardiovaskularnih bolesti - kaže Stephanie Faubion, direktor Severnoameričkog društva za menopauzu.

A šta je onda „često“? Jedna studija objavljena u Journal of the American Heart Association definiše ga kao simptome šest ili više dana u prethodne dve nedelje. Međutim, tačan odnos između VMS-a i kardiovaskularnih bolesti još nije najjasniji.

- Ne znamo da li postoji direktna veza između VMS-a i KVB-a ili povezanih faktora rizika (tj. da li su uzročni, što je manje verovatno), ili postoji li zajednički fiziološki put koji bi mogao da objasni oba (što je više verovatno) - kaže dr Faubion.

žena, devojka, bolnoca, lekar, pacijent, doktor Foto: Freepik

Suština je, ako često doživljavate valunge, dobra je ideja da se usredsredite na zdravu ishranu i vežbanje.

Gojaznost

Žene koje ulaze u menopauzu obično dobijaju na težini zbog hormonskih fluktuacija i pada metabolizma. Štaviše, prema istraživanju objavljenom u Frontiers in Endocrinologi, jačina valunga bila je povezana sa akumulacijom telesne masti oko srednjeg dela tela i povećanjem gojaznosti. Srećom, postoji više način da se ovo suprotstavi.

Kako sugeriše velika studija objavljena u Women's Midlife Health, održavanje čiste telesne mase, odnosno mišićnog tkiva, tokom menopauze bi mogla da pomogne u zaštiti žena od razvoja simptoma VMS-a. A najlakši način da održite čistu telesnu masu je da imate treninge snage, bilo da koristite tegove ili sopstvenu telesnu težinu, ali da to bude redovan deo vašeg dana.

Kognitivno zdravlje

Prema  studiji, čak 39 procenata žena u menopauzi se požalilo na zaboravnost i lošije verbalno pamćenje (kao što je prepoznavanje reči). Često noćno znojenje povezani su sa promenama u kognitivnim sposobnostima i funkcijama mozga.

- One su povezane sa istim fiziološkim promenama u hipotalamusu, ali mogu da imaju različite efekte na žene, kao što je poremećen san - kaže dr Faubion.

žena, mentalno zdravlje Foto: Pixabay

Noćno znojenje je takođe povezano sa većim brojem hiperintenziteta bele materije, lezija u mozgu koje bi mogle da ukažu na veći rizik od Alchajmerove bolesti ili vaskularne demencije. I iako nije posebno gledano na VMS, jedna studija objavljena u Scientific Reports otkrila je da žene u menopauzi imaju veću incidencu nakupljanja amiloida u mozgu – što bi mogao da bude znak Alchajmerove bolesti –  u premenopauzi.

Ostalo se još ispituje

Tri gore navedena stanja su samo ono što je do sada poznato, a naučnici ispituju da li valunzi mogu da imaju i šire zdravstvene implikacije. Ako ih imate, razgovarajte sa svojim lekarom. Pored toga što će vam pomoći da pronađete olakšanje od talasa vrućine i noćnog znojenja, lekar će moći i da vas kontinuirano prati kada su u pitanju promene vezane za osteopeniju, kardiovaskularne probleme i spoznaju kako starite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA