6 ranih simptoma raka dojke koji se olako mogu ignorisati

Ako osetite čvrstu kvržicu bilo gde oko dojke ili ispod pazuha, nemojte to ignorisati

  • 0
Rak dojke Foto: Pexels

Prepoznavanje ranih simptoma raka dojke može napraviti veliku razliku u napredovanju bolesti. Što pre ga identifikujete i počnete sa lečenjem, veće su šanse da se potpuno oporavite.

Simptomi raka dojke mogu izgledati i manifestovati se drugačije od osobe do osobe. Oni takođe variraju u zavisnosti od vrste raka dojke i lokacije na kojoj se formira—na primer, iza bradavice u odnosu na zid grudnog koša, kaže za SELF dr Megan R. Flanagan, hirurški onkolog specijalizovana za zdravlje dojke.

Dr Flanagan kaže da je najčešći rani simptom raka dojke nova kvržica ili promena oblika ili konture dojke. Ostali znaci mogu uključivati promene bradavica, promene na koži ili da grudi budu neobično uvećane, dodaje ona.

Može biti lako propustiti ove znakove, posebno ako ne gledate svoje grudi redovno ili pažljivo, ili ste skloni promenama veličine grudi tokom menstruacije. U stvari, mnoge žene nemaju nikakve primetne znakove u ranim stadijumima raka dojke, kaže za SELF dr Monik Gari, hirurški onkolog.

Imajući to na umu, evo šest ranih znakova raka dojke za koje morate znati. 

Sledeći simptomi ne znače automatski da imate rak dojke, ali dr Flanagan kaže da je važno da sve promene na grudima pregleda lekar, za svaki slučaj.

rak dojke Foto: Pexels

1. Rezultati mamografije koji nisu sasvim jasni

Prema Nacionalnom institutu za rak, mamograf je alat za skrining koji koristi niske doze rendgenskih zraka za otkrivanje znakova raka dojke. Mamograf može otkriti rak kod većine žena koje imaju tu bolest, ali još ne osećaju kvržicu u dojci, kaže dr Flanagan i dodaje da je zato tako efikasan.

Mamografi takođe pomažu stručnjacima da pronađu druge znakove raka dojke koji se mogu otkriti pre nego što se pojave očiglednije promene, kaže za SELF Dženifer O’Nil, doktor medicine i hirurg. To može uključivati kalcifikacije - sitne naslage kalcijuma unutar tkiva dojke, mase abnormalnog tkiva i izobličenja u tkivu dojke, prema Američkom društvu za rak. Ovo nije uvek dovoljno da se potvrdi dijagnoza raka dojke, ali ovi znaci bi trebalo da navedu vašeg lekara da preporuči više testova, u zavisnosti od toga šta pronađu na mamografu.

2. Primetne grudvice

Verovatno ste čuli za ovo - i to sa dobrim razlogom. Ako osetite čvrstu kvržicu bilo gde oko dojke ili ispod pazuha, nemojte to ignorisati. U stvari, jedna studija je otkrila da je, od 56 uočljivih simptoma raka dojke, kvržica daleko najčešće prijavljivana.

Dr Geri kaže da su opipljive kvržice jedan od simptoma koji se najčešće propuštaju ili se zanemaruju jer se često mešaju sa fibrocističnim promenama na dojkama, nekanceroznim promenama koje daju grudima kvrgavu ili užetu teksturu, obično zbog hormonalnih promene koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa.

Ovo je izuzetno uobičajeno, pogađa približno 50% žena (koje nisu u menopauzi) između 20 i 50 godina, prema Klivlendskoj klinici.

- Ovo može učiniti samostalne i kliničke preglede izazovnim jer biste mogli pomisliti da nova kvržica predstavlja cistu ili normalnu promenu u tkivu dojke. Ako postojeća kvržica ne nestane nakon sledeće menstruacije, proverite je - kaže dr Flanagan.

3. Promene oblika i konture dojke

Naravno, oblik grudi će se vremenom promeniti. Na kraju krajeva, vaše grudi sa 20 godina nisu iste i sa 50, posebno ako ste bili trudni ili dojili bebu.

Međutim, vreme je da razgovarate sa lekarom kada se čini da su se te promene brzo dogodile i da nisu povezane sa vašim menstrualnim ciklusom, značajnim povećanjem ili gubitkom težine, trudnoćom ili dojenjem. Na primer, dr Geri kaže da promene u konturi dojke, kao što su rupice, mogu biti rani znak raka dojke.

Takođe je ključno napomenuti, prema Američkom društvu za rak, zadebljanje ili oticanje dojke, čak i ako ne osećate kvržicu. Dr Geri kaže da ove promene mogu postati očiglednije kako karcinomi rastu unutar tkiva.

rak dojke Foto: Pexels

4. Promene na bradavicama ili iscedak

Još jedan rani znak raka dojke može uključivati određene promene na vašim bradavicama, kao što su bradavice koje se okreću ka unutra, povlače na jednu stranu, udubljuju ili menjaju smer, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Upala oko bradavice, ljuskava koža, svrab ili osećaj pečenja takođe zahtevaju razgovor sa lekarom.

Nenormalno pražnjenje iz bradavica je još jedna stvar na koju vredi obratiti pažnju. Iscedak koji je nov i nije očigledno povezan sa trudnoćom, dojenjem ili drugim medicinskim razlogom je potencijalni razlog za zabrinutost, posebno ako je "nenormalan", što znači da je krvav, curi iz samo jedne bradavice ili izlazi sam bez bilo kakvog stiskanja.

5. Upala kože, promena boje ili otok

Iako nisu tako česti kao drugi rani znaci raka dojke, nova pojava promene boje dojke, zadebljanje kože dojke, otok koji zahvata više od trećine dojke ili otečeni limfni čvorovi blizu pazuha mogu biti povezani sa inflamatornim rakom dojke, redak i agresivan oblik bolesti koji se često pogrešno smatra infekcijom, prema Nacionalnom institutu za rak.

Dr O’Nil kaže da možete primetiti i promenu u teksturi dojke ispod kože.

Kod IRD, promena boje može izgledati ružičasto, crveno, crvenkasto-ljubičasto ili modro, u zavisnosti od tona vaše kože.

6. Bol ili težina u grudima

Iako većina karcinoma dojke ne izaziva bol, moguće je. Dr Flanagan kaže da su osećaj bola i težine u grudima potencijalni rani simptomi i često se zanemaruju ili ignorišu.

- Jednostrani bol u dojkama (na jednom određenom mestu) treba da proceni zdravstveni radnik, a snimanje treba da se uradi kako bi se isključio rak dojke kao potencijalna dijagnoza - kaže ona.

Ako je bol jak ili traje, Američko udruženje za rak preporučuje da ga proverite. Ova vrsta bola je često povezana sa inflamatornim karcinomom dojke, koji takođe može da izazove osetljivost, bol i težinu u dojci, pored upale, otoka i zadebljanja pomenutih gore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA