Istina o vitaminu D3 i zašto ga redovno treba unositi suplementacijom

Mnogi misle da se ovaj vitamin može uneti hranom ili sunčajem, ali to je zabluda

  • 0

Vitamin d3 mnogi uzimaju kao terapiju zbog raznih nedostataka, ali istraživanja su pokazala da je svaki čovek bar malo u deficitu sa ovim vitalno važnim vitaminom.

Nažalost, kada je nadoknada vitamina D u pitanju, hrana često nije rešenje već se mora uzimati suplementacija. Takođe, postoji zabluda da se sunčanjem može uneti dovoljna količina ovog vitamina, što takođe nije tačno.

Vitamin D igra ključnu ulogu u odbrani organizma i aktivaciji imunog sistema, ali je, s druge strane, to vitamin koji se najčešće nalazi u nedostatku, zbog čega moramo da mislimo o njegovoj suplementaciji.

Olivera Zajelac je najbolji srpski sportski nutricionista, a četiri godine je bila nutricionista legendarnog italijanskog kluba Milana, gde je brinula o ishrani najvećih fudbalskih zvezda.

Ona vas ovoga puta savetuje o tome da li je suplementacija vitaminom D3 potrebna.

- Kada radite analizu krvi, nivo vitamina D je između 20 i 80 mikrograma. Ako se kod vas nalazi između 30 i 50, treba da ga unosite putem suplementacije. Ako je bliže 80 ili više od toga, onda ne mora. Potpuna je zabluda da se vitamin D može generisati na suncu putem kože. Međutim, to možda može, ali leti, određeno vreme i da ne nosimo kreme veće od zaštitnog faktora sedam - objašnjava ona i dodaje:

- D2 i D 3 treba da se unose redovno i da se unose suplementi koji sadrže ova dva vitamina. Savet je da se bude na gornjoj granici i D3 kao i omega-3 moraju da budu svaki dan zastupljeni. Ne zanosite se da ćete ga uneti hranom ili sunčanjem. Mora da se unosi cele godine. Jednostavno je tako, postoje nutrijenti koji mora da se unose tokom cele godine - kaže Olivera Zajelac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA