5 razloga zbog kojih bi svaki dan trebalo da pojedete jednu bananu

Banana je jedna od najpopularnijih vrsta voća u svetu

  • 0
Žena, banana, kuhinja

Foto: Shutterstock

Banana je voće koje je dostupno u toku cele godine. Pored toga što su pristupačne, banane su i veoma zdrave. Osim što su bogate vitaminom B6, dobar su izvor vitamina C, dijetalnih vlakana i mangana.

Ono što ih takođe činim veoma zdravim jeste činjenica da ne sadrže masti i natrijum.

Dijetetičar Pegi Tan otkrila je pet razloga zbog kojih bi trebalo da jedete banane, piše "Healthxchange".

1. Bogate su vitaminom B6

Banana srednje veličine može da obezbedi oko četvrtinu vaših dnevnih potreba za vitaminom B6. Vitamin B6 pomaže vašem telu da proizvede crvena krvna zrnca, uklanja neželjene hemikalije iz jetre i bubrega i održavati zdrav nervni sistem.

2. Pojačaćete unos kalijuma

Banane su poznate po kalijumu, a on može da pomogne u jačanju srca. Većina ljudi ne konzumira dovoljno kalijuma, što često može da ima direktan uticaj na kontrolnu krvnog pritiska i druge komponente zdravlja srca. Ishrana bogata kalijumom ili svakodnevno konzumiranje banana može da smanji rizik od srčanih bolesti za 27 odsto. Stoga je vreme da ovo omiljeno voće dodate u svoju dnevnu rutinu.

3. Mangan u bananama je dobar za kožu

Mangan pomaže telu da proizvodi kolagen i štiti vašu kožu i druge ćelije od oštećenja slobodnih radikala.

4. Povećaćete nivo energije

Kada se jedu pre ili nakon treninga, banane mogu da budu od ključnog značaja za podizanje nivoa energije i sprečavanje osećaja umora tokom dana.

5. Odlične su za varenje

Rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna igraju važnu ulogu u vašem zdravlju. Rastvorljiva vlakna pomažu vašem telu da kontroliše nivo šećera u krvi i da se oslobodi masnih supstanci kao što je holesterol. Nerastvorljiva vlakna dodaju težinu i mekoću stolici, što vam olakšava redovno pražnjenje creva. Ovo pomaže da vaša creva budu zdrava i bezbedna od štetnih bakterija. Banane, posebno tek sazrele, sadrže skrob koji se ne vari u vašem tankom crevu i može da prođe u debelo crevo. Takve banane vam pomažu da bolje upravljate svojom težinom jer duže ostajete siti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA