4 benefita ananasa: Ukusno voće puno vitamina C

Jak imunitet je uvek prioritet, a ananas je odličan zaveznik zdravlja

  • 0
Ananas Foto: Pexels

Ananas je osvežavajuće i ukusno voće, ali malo ko zna koliko je ono zapravo zdravo. Ovo tropsko voće se može jesti sveže ili zamrznuto, a bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima, vodom i antioksidansima.

Pored toga što je ukusan, ovaj tropski plod donosi i benefite po naše zdravlje, a ovo su samo neki od njih:

1. Odličan je za varenje

Jedna od najpoznatijih prednosti ananasa je njegova sposobnost da pokrene varenje. Ananas sadrži enzim nazvan bromelain, koji je gastrointestinalno čudo.

- Vlakna i bromelin koji se nalaze u ananasu rade zajedno na promovisanju zdravog funkcionisanja probavnog sistema - kaže dijetetičarka Ejmi Šapiro, a prenosi Eatthis.

Onda dodaje da vlakna pomažu u pokretanju varenja, dok bromelain može pomoći u smanjenju bilo kakve upale unutar sluznice želuca.

2. Povećava nivo serotonina

Redovno jedenje ananasa može poboljšati vaše raspoloženje jer sadrži triptofan, koji se koristi za proizvodnju serotonina. Nivo serotonina, posebno kada je prenizak, igra ulogu u mnogim poremećajima mentalnog zdravlja, uključujući depresiju i anksioznost.

Ananas Foto: Pexels

3. Podržava zdravlje kostiju i zglobova

Sirovi ananas je bogat manganom. Ovaj mineral može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase kod pacijenata sa osteoporozom. Pored toga, mangan može smanjiti bol kod pacijenata sa osteoartritisom u kombinaciji sa drugim suplementima.

4.  Jača imuni sistem

- Ananas zadovoljava vaše dnevne potrebe za vitaminom C. Jedna šolja isečenog ananasa obezbeđuje 131 odsto vaših potreba - kaže Šapiro.

Vitamin C poboljšava funkciju imunog sistema, a takođe može pomoći telu da proizvodi kolagen. Kolagen je protein odgovoran za zdravlje i elastičnost vaše kože, zglobova i mišića. Ananas takođe  sadrži velike količine antioksidanata poznatih kao flavonoidi. Ova jedinjenja su povezana sa smanjenjem uticaja nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja, od astme do srčanih bolesti. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA