I susam je zvanično ušao na listu glavnih alergena u hrani: Evo šta to znači

Susam se tako pridružio grupi koju čini osam glavnih alergena u hrani - mleku, jajima, ribi, rakovima, orašastim plodovima, kikirikiju, pšenici i soji

  • 1
Susam seme Foto: Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove objavila je da se susam pridružio listi glavnih alergena u hrani.

- Susam se pridružuje listi glavnih alergena na hranu definisanih u zakonu kao rezultat Zakona o bezbednosti, lečenju, obrazovanju i istraživanju alergija na hranu, koji je potpisan 23. aprila 2021. -  saopštila je FDA.

Susam se tako pridružio grupi koju čini osam glavnih alergena u hrani - mleku, jajima, ribi, rakovima, orašastim plodovima, kikirikiju, pšenici i soji.

Prema CNN-u, FDA je već nekoliko godina razmatrala odluku o semenkama susama i čak je tražila od proizvođača da ga dobrovoljno dodaju na svoju listu sastojaka još 2020. godine. Pre toga, seme susama je moralo da bude navedeno samo ako je korišćeno kao ceo sastojak, ali ne i ako je korišćen kao aroma ili začin.

Alergije na susam pogađaju ljude svih uzrasta i mogu da se manifestuju kao kašalj, svrab u grlu, povraćanje, dijareja, osip u ustima, otežano disanje i pad krvnog pritiska, rekao je za CNN dr Robert Ičis, alergolog, imunolog i lekar u „Cedars-Sinai Medical Center“ u Los Anđelesu.

- To znači da za 1,6 miliona Amerikanaca sa opasnom alergijom na susam, život postaje bolji od 1. januara 2023. godine - dodao je Džejson Linde, viši potpredsednik vlade i pitanja zajednice u "Food Allergi Research & Education" i dodao:

- Godinama su ljudi sa po život opasnom alergijom na susam morali da tragaju za sastojcima na poleđinama etikete, pa čak i da kontaktiraju sa proizvođačima da bi znali da li je hrana bezbedna za njih.

Alergija na susam može da varira od osobe do osobe, od blage do teške, a „reakcije mogu da budu nepredvidive“.

Video: Na novom šetalištu raste ambrozija: Stanovnici Bloka 45 užasnuti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA