"Zdrav kao dren": Bez njega ne može da prođe Božić, a ko ga konzumira biće zdrav cele godine

Može pomoći kod raznih stanja i bolesti i pospešiti imunitet

  • 0
Dren Foto: Shutterstock

Među gomilom običaja koje prate Badnji dan i Božić, mnogi se razlikuju u zavisnosti od delova Srbije u kojima se Božić proslavlja. Ono što je većini zajedničko jeste česnica i stavljanje određenih stvari i namirnica u nju. Među njima je i grančica drena, za koju bi bake rekle da ju je najbolje "izvući" iz česnice. Onaj ko ga izvuče biće zdrav cele godine.

U nekim krajevima Srbije običaj je da se drenjine stave u času sa vinom i da se na kašičicu uzme jedna ujutru na dan Božića.

Dren je drvo koje je u našoj tradiciji usko vezan za zdravlje, ali i verovanje u to da donosi isceljenje i plodnost.

Njegovi cvetovi su žuti i raspoređeni na kratkim granama koje se nalaze sa strane. Plodovi su crvene boje, mali su i okrugli, a biljka ih daje u septembru i oktobru. Bogati su vitaminima i mineralima. Tek kada su tamnocrveni, mogu se jesti.

Kod nas, drena ima u listopadim šumama, ali se on može uzgajati i u bašti. Postoje različite vrste ukrasnog drena, koji se može koristiti i kao živa ograda. Plodovi drena jedu se sveži, smrznuti ili sušeni. Od plodova se prave sokovi, čajevi, tinkture i likeri, dok se čajevi pripremaju i od kore, cveta ili listova drena.

Prolećni dan Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Riznica vitamina

Kora i koren drena sadrže organske kiseline, tanine, korin glikozid. Listovi drena imaju visok sadržaj tanina, vitamina E i vitamina C. Plodovi drena su bogati prirodnim šećerima - glukoza i fruktoza do 17%; organske kiseline - smola, limunska kiselina, jabučna kiselina; mineralne soli kalijuma, magnezijuma, sumpora, gvožđa i kalcijuma.

Plodovi sadrže još i fitoncide, eterična ulja, glikozide, flavonoide, pektin, azotne materije i tanine. Bogati su vitaminom P, vitaminom C i provitaminom A, kako piše "Bonapeti.rs".

Sok od drenjina je poboljšava apetit, često se koristi i kod upala, kao i za snižavanje visoke temperature i groznice. Ovaj sok je veoma koristan i kod anemije usled nedostatka gvožđa, kao i kod poremećene ravnoteže alkalnosti i kiselosti organizma.

Dren ima jak diuretski efekat, pa se zato koristi i kod tretiranja bolesti mokraćnih puteva, kamena i peska u bubregu. Čaj od drena pomaže kod upale desni.

Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno deluju na sluznicu creva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao pomoć pri dijareji i drugi, oboljenjima organa za varenje.

Ova dejstva su poznata u narodu i nije sigurno koliko je i u kojoj količini bilo koji proizvod od drena efektan, ali je zasigurno da zbog svog sastava pomaže jačanju imuniteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA