Trik za zapušen nos broji milione pregleda, da li zapravo radi?

Da li je ovo skriveno oružije u borbi protiv prehlade?

  • 0
Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica Foto: Shutterstock

Radovanje onome što donosi zima ume vrlo naopako da krene, kada se umesto sa brdom snega susretnete sa brdom maramica izduvanih zbog zapušenog nosa.

"TikTok" platformom trenutno vlada snimak doktora koji savetuje kako da otpušite nos uz pomoć jednostavnog zahvata. Profil @getadjustednow doktora Džastina Luisa, kiropraktičara iz Njujorka, privukao je veliki broj pratilaca zbog jednog rešenja za ovaj problem.

Naime, sasvim je lak trik u pitanju. Sve što treba da uradite jeste da prstima povučete nos u stranu, dok palcem druge ruke pritiskate jagodicu nagore i vaš nos se otpušava. Ali da li je ovo zaista dobro rešenje? 

Doktori navode da pre svega treba da saznate uzrok zapušenja, da li je to alergija umešala prste, da li je u pitanju infekcija sinusa ili prehlada. Ovo možda bude rešenje za vas, ali sigurno kratkotrajno.

Dakle, deluje, ali neće vam biti znatno lakše kada se kroz nekoliko minuta ponovo zapuši. Zato je uvek bolje tretirati zapušen nos kako treba i u skladu sa uzrokom zapušenosti.

Skrinprint: TikTok/@getadjustednow

- Deo dovoda krvi u nos dolazi iz malih sudova koji ulaze u bočne zidove nosa sa obraza - kaže dr Žaklina Džons, otorinolaringolog, i dodaje:

- Pritiskom na ove sudove i nerve, možda ćete imati trenutne promene u protoku krvi, što se može shvatiti kao poboljšanje začepljenja nosa. Problem je u tome što je zapušenost nosa multifaktorna - objašnjava ona. Otkriti ono što ga uzrokuje je najbolji način da se oslobodite pritiska i otpušite sinuse.

@getadjustednow Ever wondered how to relieve a stuffy nose? Here’s how to unblock your stuffy nose 😍😤 #stuffynose #congested #stuffynosegoaway #NYCchiro #GetAdjustedNow #LearnOnTikTok ♬ DUET AND TRY THIS - Dr. Remix • Follows You

Internet je danas otvorena biblioteka, ali ne i ambulanta. Koliko god da se svašta može pronaći, bolje je ne menjati situacije poput odlaženja kod lekara za internet pretragu, poručuje "Yahoo.com"

(Telegraf.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA