Namirnice koje čiste telo od toksina: Sada je idealan period da ih svakodnevno jedete

Posle slavskih trpeza, svima nam je potrebna detoksikacija organizma

  • 0
Devojka, žena, ishrana, dijeta, zdrava hrana, spanać, povrće Foto:Shutterstock

U toku novogodišnjih i božićnih praznika svi smo sebi dali malo oduška kada je hrana u pitanju. Sarme, rolati, kolači, suvomesnati proizvodi - sve ovo, ali i još više, krasilo je trpeze mnogih ljudi.

Iako je sasvim u redu nekada se opustiti i ne razmišljati i kolorijama, možda je sada vreme da "odmorite" svoje telo i "osvežite" ga zdravom hranom.

Da biste sprečili gomilanje viška kilograma, ali i očistili organizam od štetnih materija koje se vremenom nakupljaju u njemu, potrebno je da izvršite detoks.

Ono što je najbolje od svega je to što vam nisu potrebni skupi preparati, već namirnice koje imate u kuhinji, a koje su, pre svega, veoma dostupne.

1. Špargla

Sadrži glutation, dobro poznati antioksidant koji podstiče detoksikaciju. Takođe je dobar izvor vlakana, folata, gvožđa i vitamina A, C, E i K, a koristan je i za one sa visokim krvnim pritiskom.

2. Brokoli

Brokoli sadrži sulforafan, koji je odličan za borbu protiv infektivnih ćelija u našem telu. Konzumiranje brokolija takođe povećava sposobnost jetre da očisti toksine iz našeg tela, piše "Patientfirst".

3. Grejpfrut

On je pun hranljivih materija uključujući vitamine A, C i B1, kao i pantotensku kiselinu, vlakna, kalijum i biotin. Enzimi koji se nalaze u grejpfrutu takođe mogu razgraditi masnoću u telu kako bi podstakli gubitak težine. Imajte na umu da grejpfrut može da stupi u interakciju sa nekim lekovima, tako da bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što povećate unos grejpfruta.

Grejpfrut, voće, citrusno voće Foto:Shutterstock

4. Avokado

Avokado je pun antioksidanata koji pomažu telu da izbaci toksine. On sadrži oko 20 različitih vitamina i minerala koji pomažu u smanjenju rizika od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

5. Cvekla

Ovaj veoma koristan koren sadrži gvožđe, kalcijum i jedan tip antioksidanta koji se naziva betain, a radi se o biljnom pigmentu koji je odgovoran za upadljivu crvenu boju. Betain ojačava ćelijske strukture i njihovu reparaciju i regeneriše ćelije jetre.

Jetra štiti naše telo od svih toksina kojima se izlažemo, te dodatkom prirodno detoksikujućeg povrća može biti od velike pomoći.

6. Spanać

Spanać sadrži vitamine A, C, E i K, kao i tiamin, folat, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Flavonoidi u spanaću pomažu u sprečavanju oksidacije holesterola u telu delujući kao antioksidanti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA