≫ 

Šta se dešava kada zaspite sa sočivima?

Ispostavilo se da dremka ili čvrst san može loše uticati na vaše oči ako nosite sočiva

  • 0
sočiva Foto: Shutterstock

Nošenje sočiva je jedan od načina da povedete računa o lošem vidu ili erešenje ukoliko radi zabave kupite boju koja nije prirodna boja vašeg oka. Međutim, nisu najbezbednija opcija po zdravlje vašeg oka u svim situacijama.

Praktičnija su od naočara, osim što je zahtevnije stavljanje i skidanje, ali istraživanja su nam otkrila šta se može dogoditi kada zaspimo sa njima i koliko je to loše, prenosi "Allure.com"

Da li je bezbedno spavati sa sočivima?

Kratko i jasno: ne, nije bezbedno spavati sa sočivima. Verujemo da se mnogima ovo dešavalo i da  nije prva stvar koja pada na pamet kada se vratite kući umorni i zadremate, međutim pokušajte obratiti pažnju na to.

Spavanje sa sočivima nosi sa sobom rizik oštećenja rožnjače. Kako stručnjaci navode, postoji mogućnost nastanka bakterije ispod sočiva. Ako se dešavalo da ste zaspali sa njima, a da se nije ništa dogodilo, ne znači da nikada neće i da treba to raditi dokle god vam prolazi.

sočiva Foto: Shutterstock

Šta se tačno dešava kada zaspite sa sočivima?

Rožnjači je potreban kiseonik, kako bi opstala i bila zdrava, ali sočivima to blokirate.

- Iako su kontaktna sočiva potpuno bezbedni za nošenje kada se pravilno koriste, ipak guše normalnu količinu kiseonika koju rožnjača obično dobija. A noću, kada zatvorite oči na duži vremenski period, smanjuje se snabdevanje kiseonikom za trećinu onoga što se inače dobija kada se naše oči otvore. Oči prekrivene kontaktima dok spavate primaju čak i manje od toga, što dovodi do problema - navode eksperti Nacionalnog instituta za vid.

sočiva Foto: Shutterstock

Čak i dremka može iziritirati vaše oko ukoliko ne skinete svoje pomoćnike vida. Nemate razloga za paniku ukoliko se desi da ih jednom ne skinete, ali svakako pripazite da se ne ponavlja često.

Video: Bolest koja izaziva postepeni gubitak vida i za koju je jedini lek operacija

(Telegraf.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA