Mama (31) dobila moždani udar posle porođaja: "Ove simptome žene ne smeju da ignorišu"

Posle rođenja trećeg deteta osetila je snažne glavobolje, ali je tek četvrtog dana otišla na pregled – njena bitka za zdravlje trajala je mesecima

  • 4
Stephanie Gallegos Foto: Privatna arhiva

Mlada majka troje dece koja je doživela moždani udar posle porođaja deli svoje iskustvo kako bi pomogla drugim ženama da obrate pažnju na upozoravajuće simptome.

Stefani Galegos (31) je 8. oktobra 2021. donela na svet svoje treće dete, devojčicu Daliju. Bila je presrećna i u isto vreme je osećala anestezirajući bol u glavi.

U razgovoru za Daily Mail otkrila je da je ignorisala simptome, jer je bila zabrinuta za svoju prevremeno rođenu devojčicu.

- Bila sam fokusirana na bebu, ona mi je bila najvažnija – rekla je Stefani.

- Ignorisala sam glavobolje, zamagljen vid i oticanje stopala. Kao i svaka mama, i ja sam stavila svoje dete na prvo mesto. Kad sam konačno odlučila da odem u bolnicu, lekari su mi rekli da sumnjaju na moždani udar. Nisam mogla da poverujem.

Moždani udar bio je izazvan preeklampsijom, ozbiljnim stanjem koje se može javiti posle 20 nedelja trudnoće. Stefani je bila potrebna hitna operacija.

Ova mlada mama je, inače, tokom sve tri trudnoće imala preeklampsiju, a najmlađe dete rodila je u 37. nedelji trudnoće.

U isto vreme, Stefani je dobila i holestazu, bolest jetre koje se javlja u kasnoj trudnoći.

Tokom treće trudnoće požalila se doktoru opšte prakse, rekavši da ima glavobolje i otoke, ali on tome nije pridavao značaj. Potom se obratila drugom lekaru koji je pratio njene simptome.

Glavobolja sna Jaka glavobolja može da bude jedan od simptoma moždanog udara; Foto-ilustracija: Shutterstock

- Kad sam se porodila sa najmlađom ćerkom primetila sam da ne diše kako treba. Čim smo se vratile kući, ona je poplavela. Odmah smo se vratile u bolnicu – ispričala je Stefani i dodala da je njeno najmlađe dete ostalo u bolnici nekoliko dana.

Za to vreme ona je potiskivala simptome, sve dok njena majka nije odlučila da je odvede u bonicu.

- Stalno sam odgovarala da mi nije ništa i da sam dobro – priseća se Stefani.

"Ponovo sam učila da hodam"

Posle pregleda na magnetnoj rezonanci saznala je da je imala moždani udar i da je neophodna hitna operacija, posle koje je provela 10 dana u indukovanoj komi.

- Kad sam se konačno probudila, bila sam uverena da sam se tek porodila. Lekari su jedva uspeli da mi objasne šta se dogodilo. Tek kad sam otišla u kupatilo i videla da sam ostala bez kose, morala sam da protrljam oči – navodi Stefani.

Rehablitacija je trajala dugo. Osećala je veliku slabost u levoj ruci i lice joj je palo, što se inače neretko događa kod osoba koje su imale moždani udar. Uz oca je ponovo učila da hoda.

Zbog lekova za visoki pritisak koje je pila morala je da prestane da doji, a nije mogla ni da pripremi bebi mlečnu formulu jer joj je flašica ispadala iz ruke.

- Toliko toga nisam mogla da uradim... Bila mi je neophodna pomoć i prilikom tuširanja, bila sam kao dete – priseća se Stefani.

Bolnica recepcija čekaonica Foto: Shutterstock

Kad se malo oporavila, morala je da ode na još jednu operaciju.

Lekari su joj rekli da više neće moći da ima decu, jer je posle preeklampsije, moždanog udara i hipertenzije rizik od smrti prevelik.

Stefani je takođe imala niz nuspojava, uključujući kratkotrajni gubitak pamćenja, anksioznost, PSPT, migrene, utrnulost leve ruke i leve strane lica. Takođe, oštećen joj je i vid.

- Život mi se mnogo promenio. I dalje brinem da li ću imati novi moždani udar – iskrena je ova mlada mama.

Ona se nada da će njena priča podići svest o tome kako i mladi ljudi mogu da dobiju moždani udar, te da simptome nikako ne bi trebalo da ignorišu.

- Trudnoća je lepa, ali i vrlo ozbiljna. Morate da se uverite da lekari slušaju šta im pričate kad govorite o simptomima koje ste primetili i da ne dozvolite da simptomi prođu nezapaženo – upozorava Stefani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA