Da li ste čuli za dansku "čudesnu" injekciju za mršavljenje? Sada je koriste i Džeremi Klarkson i Ilon Mask

Lek koji se uzima jednom nedeljno kao inekcija u stomak drastično suzbija apetit i tako pomaže ljudima da mršave

  • 0
Ilon Mask, Jeremy Clarkson, Džeremi Klarkson Foto: Tanjug/AP

Bivši voditelj popuparne emisije "Top Gear" Džeremi Klarkson otkrio da od nedavno uzima "magični" danski lek za uklanjanje masti u pokušaju da smrša i izbegne dijabetes tipa 2.

Ovaj šezdesetdvogodišnjak kaže da je lek već pokazao "ogroman" efekat kod njega.  Naime, ovaj lek koji se uzima jednom nedeljno kao inekcija u stomak drastično suzbija apetit i tako pomaže ljudima da  smršaju.

Klarkson, koji je u prošlosti pokušavao da smrša zdravijom ishranom i vežbanjem, opisao je njegove efekte kao „stvarno neverovatne“.

- Mogu da otvorim frižider, gde je pola piletine i sočna flaša rozea, a ne želim ni jedno, ni drugo. Naravno, moraću da ubacim neku ravnotežu u budućnosti, ili ću, znate, umreti. Ali za sada je to "ogromno". Nikad nisam znao o čemu je Kejt Mos mislila kada je rekla da ništa nema tako dobar ukus kao kad si mršav, ali mislim da ću uskoro saznati na svom novom čudesnom leku - napisao je Klarkson u svojoj nedeljnoj kolumni za "Sunday Times".

No, kako prenosi "Daily Mail", priča se da holivudske glumice koriste ove injekcije kako bi ostale što mršavije. Čak je i tehnološki mogul Elon Mask pripisao zahvalnost istom leku za svoj nedavni gubitak težine.

dijabetes Simptomi dijabetesa tipa 2 kod žena Foto: Pixabay.com

Lek na bazi semaglutida dočekan je kao veliko otkriće. Ispitivanja su pokazala da su pacijenti koji su tretirani lekovima na ovoj bazi izgubili u proseku oko 15 kilograma za nešto više od godinu dana, dok su oni koji su primali placebo izgubili oko tri.

Lek se preporučuje gojaznim pacijentima sa bolestima koje su povezane sa težinom, kao što je dijabetes tipa 2 ili sa visokim rizikom od srčanog udara, jer mršavljenje može da pomogne da se zaštite od ovih problema. Lek je dostupan za lečenje gojaznosti u privatnom režiji za nešto manje od 230 evra funti mesečno.

Klarkson navodi da je platio početni recept oko 160 evra, a da je za ove injekcije saznao preko prijatelja, koji su, "kada su ih ispitali, ostali oduševljeni sa njime". Lek se uzima preko olovke za samoubrizgavanje koja se lako koristi.

Nacionalni institut za zdravlje i brigu (NICE) navodi da se semaglutid — aktivni sastojak leka — može ponuditi pacijentima koji pokušavaju da smršaju najviše dve godine. Onima koji su dijabetičari možda će trebati duže. Semaglutid deluje tako što oponaša peptid sličan glukagonu-1 (GLP-1), hormon koji se oslobađa nakon jela. On daje signal telu da oslobodi insulin, koji pomaže da se vareni šećer premesti iz krvi u ćelije gde se može koristiti za energiju. Ovo dovodi do osećaja sitosti.

Pacijenti koji uzimaju lek tvrde da osećaju odbojnost prema omiljenoj hrani  - uključujući kafu, čokoladu i prženu piletinu. Takođe usporava pražnjenje želuca i povećava količinu insulina koji luči pankreas.

Ispitivanja su pokazala da lek takođe može da izazove i neke teške neželjene efekte uključujući blagu ili umerenu mučninu, refluks kiseline, grčeve i dijareju, kao i zatvor. Međutim, istraživači kažu da su oni kratkotrajni i da se sami rešavaju.

Bogati i poznati okreću se leku za dijabetes kao brzo delujućem rešenju za mršavljenje. Kako je postao popularan kod slavnih dijetetičara, prijavljen je porast zahteva za njim među bogatim klijentima. Međutim, potražnja za lekom je dostigla takve visine da osobe koje imaju dijabetes tipa 2, kojima je ovaj lek potreban za lečenje, morali da se suoče sa nestašicom poslednjih meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA