Američki stručnjaci upozoravaju da konzumiranje previše slatkovodne ribe može da bude opasno

Unos jedne slatkovodne ribe kontaminirane PFOS-om ekvivalentan je tome da pijete vodu zaraženu PFOS-om mesec dana

  • 3
Šaran, Cyprinus carpio Foto: Shutterstock

Previše konzumiranja ribe može da poveća rizik od izlaganja toksičnim hemikalijama, upozoravaju stručnjaci, a prenosi "The Sun“.

Ove hemikalije poznate kao PFAS ili perfluoroalkil supstance, nazivaju se i "večnim hemikalijama", a ranije su bile povezane sa rakom ili narušavanjem imunog sistema.

U kući se nalaze na nelepljivoj opremi za kuvanje kao što su lonci i tiganji, u ambalaži za pakovanje hrane, opremi za kišu, ali istraživači iz SAD su rekli da su ove hemikalije pronađene u ribama ulovljenim u jezerima i rekama.

PFAS se takođe dovode u vezu sa povećanim holesterolom, reproduktivnim i razvojnim poteškoćama i drugim zdravstvenim problemima.

Radna grupa za životnu sredinu u SAD otkrila je da su srednje količine PFAS u slatkovodnoj ribi u SAD bile 280 puta veće od "večnih hemikalija“ otkrivenih u nekim komercijalno ulovljenim i prodatim ribama.

Podaci testiranja su pokazali da jedenje jednog obroka slatkovodne ribe može dovesti do slične izloženosti PFAS-u kao i konzumiranje ribe iz prodavnice svakog dana tokom godine.

Ljudi koji konzumiraju slatkovodnu ribu posebno oni koji redovno love izloženi su riziku od alarmantnog nivoa PFAS-a u svojim telima – kazao je vodeći autor studije dr Dejvid Endruz.

Konzumacija kontaminirane slatkovodne ribe može da poveća koncentraciju ove hemikalije u krvi stvarajući potencijalne zdravstvene rizike, kažu stručnjaci.

Takođe, tvrde da je jedenje jedne ribe ekvivalentno tome da pijete vodu zaražene PFOS-om mesec dana.

Konzumacija slatkovodne ribe kontaminirane PFOS-om može izazvati "značajno" povećanje nivoa ove hemikalije u krvi ljudi, stvarajući potencijalne zdravstvene rizike, kažu stručnjaci.

Ova hemikalija ne nestaje kada se proizvodi operu. Ukoliko kontaminiranu ribu bacite, može doći do daljeg zagađenja životne sredine.

Ranije je otkriveno da popularni kuhinjski aparati mogu da ispuštaju toksine u hranu. Istraživači iz Australije su otkrili da jedna ogrebotina na tiganju sa neprijanjajućim slojem može da dovede do prodiranja mikroplastike u obroke.

Stručnjaci iz SAD-a kažu da je identifikovanje izvora izloženosti slatkovodne ribe PFAS-u hitan prioritet javnog zdravlja.

Video: Kako očistiti ribu za 2 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pecaroš

    17. januar 2023 | 20:33

    E ako su Američki stručnjaci rekli...

  • Перагеније

    17. januar 2023 | 19:56

    Исто тако су говорили да од лососа нема здравије... Па ко верује нек верује...

  • Перагеније

    17. januar 2023 | 19:11

    Као што су раније тврдили да је лосос изузетно здрава храна, можда и најздравија (после, морнара Попаја, омиљене хране)... Па ко (још) верује, нек' верује...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA