5 vitamina za zdravu i blistavu kožu: Evo u kojim namirnicama se nalaze

Nega kože počinje iznutra, pravilnim odabirom namirnica koje pomažu da naš najveći organ što duže zadrži zdrav i lep izgled

  • 0
mleko Foto: Freepik.com

Namirnice koje unosimo prave veliku razliku u izgledu naše kože, a dodavanje određenih vitamina kroz ishranu ili suplementaciju može da pomogne da koža deluje blistavo i zdravo.

Za razliku od konditorskih proizvoda, gaziranih napitaka i alkohola, koji su puni šećera i mogu da izazovu crvenilo i akne, postoje namirnice bogate vitaminima koje naša koža posebno voli.

Na sajtu "Scitechdaily.com" navedeno je o kojim vitaminima je reč i koji su njihovi najbolji nutritivni izvori.

1. Vitamin D

Vitamin D se često naziva sunčevim vitaminom, zahvaljujući sposobnosti našeg tela da ga proizvodi kroz izlaganje suncu. Ali, izlaganje suncu može da izazove prerano starenje, pojavu pega i fleka i da poveća rizik od dobijanja raka kože.

Najbolji način da dobijemo dovoljno vitamina D je kroz namirnice. Ovaj vitamin je rastvorljiv u mastima i ima ga u masnoj ribi i mlečnim proizvodima. Zahvaljujući antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima, odličan je za akne i crvenu, upaljenu kožu.

Osobe koje pate od akni verovatno imaju manje vitamina D u organizmu, a suplementacija ovim vitaminom može da poboljša njihovu kožu.

Vitamin D se nalazi u lososu, tunjevini, soku od pomorandže, mleku i pečurkama.

2. Vitamin C

Verovatno već unosite dovoljnu količinu vitamina C kroz ishranu, ali s obzirom na to koliko ovaj vitamin može da bude efikasan kad je u pitanju vaša koža, postoji jak argument da posegnete za dodatnom dozom - naravno, u dogovoru sa vašim lekarom.

Vitamin C ima niz prednosti za lepotu kože, uključujući posvetljivanje i smanjenje crvenila, smanjenje pojave podočnjaka, smanjenje hiperpigmentacije i još mnogo toga.

Vitamin C takođe može da podstakne proizvodnju kolagena, što je idealno za sprečavanje starenja. Kolagen smanjuje pojavu opuštene ili opuštene kože i smanjuje pojavu finih linija i bora.

Voće, vitamin C, vitamini Foto: Shutterstock

Konzumiranje vitamina C može da pomogne u smanjenju stresa, prehlade i gripa.

Pored agruma, vitaminom C su bogati paprika, paradajz, spanać i brokoli.

3. Vitamin A

Kad je u pitanju sjajna koža, vitamin A je superheroj. Pomaže u proizvodnji novih ćelija kože, ali to nije sve. Vitamin A sadrži retinoide, jedinjenja koja se bore protiv znakova oštećenja od sunca poput hiperpigmentacije, podstiču zarastanje rana i obnavljanje ćelija i podstiču proizvodnju kolagena.

Vitamin A takođe deluje kao piling, poboljšava ten i daje koži glatkiju teksturu.

Uz sve to, odličan je saveznik u borbi protiv akni - pomaže u normalizaciji proizvodnje ulja i sprečava začepljenje pora. Toliko je efikasan da je vitamin A koji se izdaje na recept odobrila FDA kao tretman za akne.

Ovaj vitamin zastupljen je u slatkom krompiru, jajima, lososu, jogurtu i crvenoj paprici.

4. Vitamin E

Zahvaljujući velikom sadržaju antioksidanasa, vitamin E je odličan za cirkulaciju krvi, što može pomoći vašoj koži da izgleda čvršće i zdravije. Pošto vitamin E podstiče obnavljanje ćelija i regeneraciju, ponekad se koristi i za lečenje ožiljaka od akni i suve kože.

Pored svih drugih prednosti, vitamin E pomaže u jačanju i zaštiti barijere vaše kože, štiteći je od sunca i čuvajući barijeru vlage vaše kože.

Orašasti plodovi, lešnik, badem, crna čokolada Foto: Pixabay

Osim što štiti i jača vašu kožu, vitamin E može da smanji rizik od srčanih bolesti, poboljša zdravlje pluća, pa i da pomogne u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Nalazi se u lešnicima, kikirikiju, avokadu i mangu.

5. Beta-karoten

Kad je reč o koži, sunce je mač sa dve oštrice. Iako je sunčanje dobro za nas, oštećenja od sunca često se manifestuju preteranim starenjem kože.

Tu nastupa beta-karoten. Nalazi se u šargarepi, lisnatom zelenom povrću, dinji, bundevi i slatkom krompiru i čini kožu manje osetljivom na sunčevu svetlost. Naravno, to ne znači da možete preskočiti kremu za sunčanje, ali beta-karoten može da obezbedi malo dodatne zaštite.

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA