Ove namirnice treba izbegavati tokom ciklusa

Hrana koju jedemo ponekad je u ratu sa našim organizmom

  • 0

Dobro je poznato kako menstrualni ciklus ume da donese poteškoće kao što su bolovi u abdomenu, glavi, povećan rad hormona ili promene raspoloženja.

Međutim, koliko god nam je u tom periodu "oprošteno" sve, pa čak i uživanje u višestrukim obrocima i slatkišima, hrana koju jedemo može biti jedan od izvora poteškoća.

Ove namirnice treba izbegavati.

1. So

Konzumiranje dosta soli dovodi do zadržavanja vode, što može dovesti do nadimanja. Kako biste se rešili nadimanja, svedite nivo soljenja na minimum.

2. Šećer

Ne paničite, čokoladice su u redu kao i ostali slatkiši, dokle god je umereno. Nekada je ciklus oblačan period tog meseca, a tada se najčešće prihvatimo nekih grickalica kako bi nam bilo lakše; međutim, promene raspoloženja (naročito neraspoloženost, nervoza i tuga) uglavnom su zadržane kada se opustimo u svetu slatkiša. Dobar pokazatelj da se treba držati na pristojnoj distanci sa ormarićem punim grickalica jeste često kajanje kada pojedemo nešto više od planiranog... pa ponovo dograbimo, da se utešimo.

Slatkiši, slatko

Foto: Shutterstock

3. Kofein

Kafa može izazvati nadimanje, zadržavanje vode, ali i glavobolje. Ali povlačenje kofeina takođe može da izazove glavobolje, tako da nemojte u potpunosti da isečete kafu ako ste navikli da pijete nekoliko šoljica dnevno. Vidite, ipak ne radi vaš organizam u potpunosti protiv vas.

4. Ljuta hrana i crveno meso

Jače začinjena hrana mnogima i van menstrualnog ciklusa izaziva probleme poput dijareje, mučnine i bolova u želucu. Zato je treba izbegavati. Takođe crveno meso, koje je bogato gvožđem, može samo pogoršati grčeve u stomaku, jer sadrži jedinjenja kojih se vaša materica oslobađa samostalno, zato dodavanjem njih možete samo pogoršati te bolove.

Šnicla

Foto: Pixabay

Drage dame, ishrana vam može biti glavno oružje u ovom jednomesečnom pohodu, savetuje "Healthline.com"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA