• 0

Zrno kafe može biti veoma zdravo: Ovo su njegove zanimljive prednosti u ishrani

, Telegraf

Da, možete jesti zrna kafe, a ona vam može pružiti razne benefite

  • 0
kafa zrno kafe

Foto: Freepik

Danas je gotovo nesvakidašnje videti zrno kafe, jer se kafa većinom konzumira samlevena, za pripremu omiljenog napitka mnogih. A zapravo, sve što danas pomislimo kada je reč o kafi,  poteklo je od konzumiranja zrna.

Kada jedete celo zrno, "Thecoffeemaven.com", ono mnogo više može doprineti nego kuvana kafa na koju smo danas navikli. Kafa koju pijemo je, zapravo, poput samo umočenog zrna, jer sve najbolje i najzdravije od nje je u talogu, prenosi. Kuvana kafa izvlači oko 80 odsto proteina iz samog zrna. Šta sve treba daa znamo o zrnu kafe?

Da li je bezbedno da se jede?

Da, bezbedno je, ali to ne znači da treba uzeti šaku kafe, jer to bi već bilo zabrinjavajuće. Iako su bezbedna, zrna kafe su bogata i kofeinom i kiselinom. Kada se konzumira u prekomernoj količini, kofein može učiniti da se osećate preterano nervozno i izazvati mučnine, dok visok sadržaj kafe može uznemiriti stomak.

Benefiti jedenja kafe

1. Najbolji izvor antioksidanata

Antioksidanti su jedinjenja koja se prirodno nalaze u voću i povrću. Oni mogu smanjiti rizik od raka, gubitka vida i drugih zdravstvenih smetnji, a kafa ima čak šest razičitih antioksidanata, mežukojima su i vitamina E i C.

Kafa

Foto: Shutterstock

2. Doprinosi poboljšanju pamćenje

Ovo je takođe razlog zašto je kafa u dnevnim receptima većine učenika i studenata. Rađena studija je pokazala da nakon 200 miligrama kafe u toku učenja,studenti su znatno bolje upamtili mnoge informacije.

3. Ublažava upalu i bol mišića nakon treninga

Po istraživanju, nakon konzumiranja kafe smanjuje se upala mišića čak do 47 odsto. Llekovi protiv bolova smanjuju iste do oko 30 odsto, navodi isti izvor.

4. Upola manje kalorija od kikirikija

Kikiriki je veran pratilac dijeta, jer je poznat po niskokaloričnom sastavu. Ali, zrna kafe ga je prestiglo u tome. Iako ima manje proteina, vlada svim ostalim elementima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok