≫ 

Kikiriki ili bademi? Stručnjaci objasnili koji orašasti plod je zdraviji

Da li više volite da jedete bademe ili kikiriki?

  • 0
Kikiriki, bademi Foto: Pixabay

Među omiljenim orašastim plodovima zasigurno su bademi i kikiriki, ali da li ste se nekada zapitali koji je od ova dva ploda zdraviji?

Pitanje na ovoj odgovor dale su tri stručnjakinje.

- Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama. Bademi imaju veću količinu vitamina E. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folata i niacina - kaže nutricionista Maria Arienti.

Kako kaže, sadržaj magnezijuma u oba orašasta ploda je u dobroj količini, ali bademi sadrže malo više magnezijuma.

- Bademi imaju dva puta više gvožđa i pet puta više kalcijuma od kikirikija, iako oba imaju jednaku količinu cinka. Dakle, presuda je u korist badema jer su nutritivno bolji od kikirikija - dodala je ona.

Magistar zdravstvenih nauku i nutricionista Rozen M. Silva tvrdi da, na primer, puter od badema sadrži nešto niže nutritivne vrednosti od putera od kikirikija.

- Dakle, badem može biti prikladniji za one koji žele da smršaju ili žele da povedu računa o ishrani. Dakle, sve zavisi od prehrambrene strategije - kaže ona.

Dijetetičarka Deidre Hujsamen kaže kako su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu biti deo uravnotežene ishrane.

- Oba orašasta ploda su izvrsni izvori omega 6 masnih kiselina, vlakana i proteina. Bademi imaju malo više vitamina E, u odnosu na kikiriki, dok je kikiriki bolji izvor vitamina B - zaključila je ona, a prenosi MSN.

Video: Kako da napravite savršeno marinirani kikiriki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA