Gubitak kose može da ukaže na zdravstvene probleme: Doktor objašnjava kada je neophodan lekarski pregled

Dr Shadi Abunaseer za Telegraf objašnjava kako izgleda prekomerno opadanje kose

  • 0

Gusta i negovana kosa oduvek je bila simbol lepote, ali i zdravlja. Kad kosa počne da opada ili vlasi postanu slabe, proređene i beživotne, to je signal da sa našim načinom života nešto nije u redu.

U nekim situacijama gubitak kose može da bude i posledica zdravstvenih problema.

Dr Shadi Abunaseer, koji ima veliko iskustvo u transplantaciji kose, za Telegraf.rs otkriva u kojim slučajevima bi prekomerno opadanje kose moglo da bude alarm za odlazak lekaru.

- Prekomerni gubitak kose koji podrazumeva gubitak više od 100 vlasi dnevno može da ima mnogo uzroka - kaže dr Abunaseer.

- On može da bude znak traume dlake usled nošenja frizura koje jako zatežu kosu, ali i medicinskih stanja poput problema sa štitnom žlezdom ili infekcija. Takođe, gubitak kose može da bude uslovljen i lošom ishranom, posebno kad je u organizmu nizak nivo gvožđa ili proteina, ali i velikim stresom, bolestima poput psorijaze ili folikulitisa, problema sa srcem, prisustvom gihta, velikim gubitkom težine ili starenjem. Takođe, prekomerni gubitak kose može da bude i posledica upotrebe antidepresiva ili kontracepcije.

Prema njegovim rečima, odrasla osoba izgubi otprilike 100 dlaka dnevno, ali sa oko 100.000 dlaka na glavi malo je verovatno da će neko primetiti gubitak od 0,1o dsto kose, osim kada su dlake dosta dugačke.

- Ali, kad primetite da je broj opalih dlaka značajno uvećan, potrebna je stručna pomoć. Iako u većini slučajeva opadanje kose ne zahteva lečenje, osim u kozmetičke svrhe, trebalo bi da se obratite lekaru ako imate bilo koji od sledećih simptoma: gubitak kose koji može biti povezan sa uzimanjem lekova, ako je praćen svrabom, crvenilom ili bolom vlasišta, kao i obilnim menstrualnim krvarenjima, umorom ili otečenim limfnim čvorovima - navodi naš sagovornik.

Tokom posete lekaru trebalo bi, ističe dr Abunaseer, obavezno navesti sve druge neuobičajene simptome, uključujući umor, neobjašnjivi gubitak težine, groznicu, nedavne operacije ili medicinske procedure, promene u ishrani, osip ili druge promene na koži glave ili tela, promene u radu creva, kao i terapiju koju uzimate.

Kovid-19 i gubitak kose

Infekcija novim korona virusom kod mnogih se manifestovala i značajnim gubitkom kose koji se, takođe, javljao i kao posledica preležanog kovida-19.

Opadanje kose, muškarcu, dečku opada kosa Foto-ilustracija: Shutterstock

- Postoji nekoliko hipoteza o tome zašto ova infekcija može da izazove gubitak kose, a jedna od njih se vezuje za pojačano stanje upale - objašnjava dr Abunaseer.

- Inflamatorni markeri, zvani interleukini, postaju povišeni tokom kovida-19, što bi moglo da izazove prerano pomeranje dlačica u telogenu fazu, odnosno fazu mirovanja, na kraju koje se dlaka potpuno odvaja od korena i otpada. Kod većine ljudi, normalno je da od pet do 15 odsto dlaka u svakom trenutku bude u telogenoj fazi. Međutim, fiziološki stres kod pacijenata koji su hospitalizovani ili stavljeni na mehanički respirator može da inicira da ogroman broj dlaka pređe u telogenu fazu, posle koje dolazi do povećanog opadanja kose - navodi sagovornik našeg portala.

On dodaje da uzroci gubitka kose kod pacijenata sa teškim oblikom kovida-19 mogu da budu izazvani većim brojem faktora i zavise od individualnih reakcija na procedure kojima su bili podvrgnuti, odnosno do odgovora organizma na lekove koje su dobijali.

- Ukoliko primetite da se gubitak kose posle preležanog kovida ne poboljšava ni posle nekoliko meseci, obratite se lekaru. On će proceniti stanje i predložiti tretmane koji će sprečiti dalji gubitak kose i pospešiti njen ponovni rast - zaključuje dr Abunaseer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA