Zanemarila je kvržicu na licu, a ispostavilo se da je to rak kože: Sada apeluje na redovno korišćenje SPF-a

Sara, koja sada ima 38 godina, veruje da je sunce i izlaganje suncu bez zaštitnog faktora najzaslužnije za dobijanje raka

  • 0

Sara O'Brajen je sasvim slučajno otkrila da boluje od kancera, a rak koji je sve vreme bio tu, prošao je neko vreme neprimećeno, jer je ličio na bubuljicu i na crvenilo koje nikako nije prolazilo. Izrasina joj je jako smetala svaki put kada bi je zakačila dok je pomerala kosu.

- Otišla sam na kliniku za bolesti kože ne razmišljajući o tome, a onda je doktor rekao da "ne izgleda dobro" - kaže ona.

Testovi su otkrili da se radi o karcinomu bazalnih ćelija, uobičajenom karcinomu kože, koji je morao odmah da se ukloni. Osam meseci kasnije, ova mama deli svoju priču kako bi drugi mogli da paze na znakove.

Rekla je da je vest došla kao "potpuni šok" jer je bila na pregledu kože pet meseci pre nego što su lekari potvrdili da je izraslina kancerogena.

Sara, koja sada ima 38 godina, veruje da je sunce i izlaganje suncu bez zaštitnog faktora najzaslužnije za dobijanje raka.

- Uvek sam bila pametna kada je u pitanju sunčanje i svakodnevno nosim kremu za sunčanje kada znam da ću biti na suncu, ali nikada nisam razmišljala o tome da nosim kremu za sunčanje dok vozim - rekla je.

Sara je rekla da rak kože postoji u njenoj porodici i da je svesna opasnosti od sunca dok provodi vreme na otvorenom. Takođe je rekla da je postavljanje dijagnoze bilo lako. Doktor je izvršio brzu biopsiju iglom kako bi uklonio uzorak iz kvržice i poslao ga u laboratoriju na testiranje. Nekoliko dana kasnije Sara je pozvana nazad u kliniku da razgovara o rezultatima - i rečeno joj je da je kancerogen.

- Bilo je to sigurno suočavanje, mislim da svi veruju da su nepobedivi dok se nešto ne dogodi - rekla je ona.

Srećom, rak je bio benigni i nije se proširio na bilo koje drugo mesto u telu, tako da ga je trebalo samo ukloniti bez daljeg lečenja. Iz tog razloga, Sara sebe smatra srećnicom.

- Nekada sam mislila da je rak "problem starih osoba", ali sada znam da to definitivno nije slučaj i da se može desiti svakome bez obzira na godine - rekla je ona, a prenosi "Daily Mail".

Nakon prognoze, doktor je uklonio kvržicu lokalnom anestezijom, ali je takođe morao da uzme "oko tri milimetra tkiva" oko kvržice, ostavljajući Sari između sedam do devet šavova.

Ožiljcima je trebalo pet meseci da se zaleče, a Sara je koristila bio ulje za negu i regeneraciju.

Danas nosi kremu za sunčanje kad god izađe iz kuće i podučava svog trogodišnjeg sina bezbednosti na suncu.

- Tako je važno da proverite svoju kožu - i da mladi ljudi vode računa o svojoj koži - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA