Preeklampsija i kardiovaskularne bolesti: Rizik od srčanog i moždanog udara traje decenijama

Rezultati novog istraživanja pokazuju da stanje koje se javlja u toku trudnoće može da utiče na zdravlje majke i dve decenije posle porođaja

  • 0
Trudnica mobilni telefon Foto: Shutterstock

Trudnice koje dobiju preeklampsiju imaju tri do četiri puta veće šanse da dobiju srčani ili moždani udar nekoliko godina posle porođaja, a povećan rizik može da potraje i do 20 godina, pokazuju rezultati nove velike danske studije, prenosi "Newsbeast".

Istraživači predvođeni dr Sarom Halum sa Univerziteta u Kopenhagenu, koji su objavili publikaciju u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju, analizirali su podatke 1,15 miliona žena.

Od onih koje su imale preeklampsiju tokom prve trudnoće, oko dva odsto je imalo srčani ili moždani udar u naredne dve decenije posle porođaja, u poređenju sa 1,2 odsto među ženama koje nisu imale preeklampsiju tokom trudnoće.

Simptomi preeklampsije

Preeklampsija se javlja kod približno osam odsto trudnica širom sveta. Simptomi uključuju glavobolju, bol u stomaku i mučninu. Žene mogu da pomešaju ove simptome sa simptomima koji prate trudnoću i da iz tog razloga ne potraže pomoć na vreme.

Većina slučajeva preeklampsije je blaga, ali ponekad ona može da rezultuje ozbiljnim komplikacijama i za mamu i za bebu.

Žene sa preeklampsijom imaju četiri puta veći rizik od srčanog udara i tri puta veći rizik od moždanog udara u prvoj deceniji posle porođaja, u poređenju sa ženama koje tokom trudnoće nisu imale preeklampsiju. Rizik od srčanog ili moždanog udara ostao je udvostručen čak i posle 20 godina od porođaja.

trudna žena, trudnica, trudnoća, tumor, rak, onkološke bolesti Foto: Shutterstock

Konkretno, žene starosti od 30 do 39 godina sa istorijom preeklampsije imale su pet puta veći rizik od srčanog udara i tri puta veći rizik od moždanog udara u poređenju sa njihovim vršnjakinjama bez preeklampsije.

Istraživači ističu da studija ima manjkavosti, te da je moguće da su neke žene koje su imale moždani ili srčani udar u prvih 10 godina posle porođaja možda imale klinički neotkrivene kardiovaskularne bolesti pre trudnoće.

- Najveći rizik od kardiovaskularnih bolesti posle preeklampsije javlja se u mladim godinama i relativno rano posle porođaja. To sugeriše da intervencije za sprečavanje srčanih i moždanih udara kod ovih žena ne mogu da čekaju do srednjih godina - kaže dr Halum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA