Vreme čitanja: oko 2 min.

Sauna: Da li je i koliko dobra po zdravlje?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako sauna deluje na kožu i šta nam ona zapravo donosi?

  • 1
sauna foto-ilustracija: pixabay.com

Svako vreme je idealno vreme za opuštanje u spa-centru i svemu što vam on nudi, ali da li je sauna ono čemu treba da se radujete ili ipak da je izbegavate?

Ukoliko ste pomislili da nema preteranih mana kada je u pitanju sauna, niste daleko od istine.

Jasno je da sve u čemu se pretera može biti barem pomalo štetno. Ukoliko ostanete preko određenog vremena u ovoj toploj sobi, možete se susresti sa problemima poput dehidratacije i ubrzanog rada srca. Zato, ukoliko posećujete saunu, pobrinite se da budete pre i posle hidrirani, a izbegavajte je ukoliko imate kardiovaskularne probleme.

Proces zagrevanja tela spolja i iznutra zaista stvara čuda kada mu se prepustite nakon napornog dana, a benefiti ove magične tople sobe poznati su vekovima. Evo i zašto.

1. Poboljšava cirkulaciju krvi

Sve što vam telo zagreva, pospešuje cirkulaciju. Sedenje u sauni je uporedivo sa hodanjem na traci, jer ubrzava rad srca i samim tim dobijate konačno idealnu kombinaciju - uživate i radite kardio.

2. Opuštanje

Vrlo važan faktor je i mentalno zdravlje na koje utiče. Ta određena minutaža koju provedete unutra deluje bolje nego što mislite. Relaksira vas i rasterećuje stresa koji vas je dotle verno proganjao. Čak je uzeta ova tema za naučno istraživanje i dokazano je da od 10 do 40 odsto sauna smanjuje stres.

Sauna, para Foto: Shutterstock

3. Zdravija i sjajnija koža

Ovo je jedan od možda najomiljenijih stvari kod saune. Pre nego što počnete da se znojite, krv vam cirkuliše blizu površine kože. što je osvežava.

Koža nakon ovolike toplote postaje mekša, pored čišćenja, otvaranja pora i "disanja kože", čini se kao da je koža postala elastična. Svi ovi faktori doprinose sjajnijem izgledu kože.

4. Jača imuni sistem

Da bude jasnije, sauna ne čini čuda, ali svakako smanjuje cirkulišuće nivoe inflamatornih markera, koji nam narušavaju imunitet.

Pored svega, kada ste na takvom mestu, osećate se mnogo srećnije i opuštenije, što je donekle  cilj. Zato, pružite sebi ovo zadovoljstvo s vremena na vreme, poručuje "Womenshealthmag.com".

(Telegraf.rs)

Video: Mačak uživa u sauni dok se ''obični smrtnici'' smrzavaju: Koga je briga što je napolju hladno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    23. maj 2023 | 09:30

    Moja zena je dobila osip morala je na nano kliniku da resi problem sa kozom.Verovatno zbog lose higijene u sauni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA