Vreme čitanja: oko 2 min.

Seleni Gomez drhte ruke zbog zapaljenskog poremećaja: Lupus je bolest sa stotinu lica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upala izazvana lupusom može da utiče na zglobove, kožu, bubrege, mozak, srce i pluća

  • 0
Selena Gomez lupus Foto: Shutterstock, TikTok/selenagomez

Kad je na Selena Gomez na društvenoj mreži TikTok podelila snimak u kom otkriva svoju rutinu šminkanja, mnogi su bili iznenađeni videvši da se popularnoj pevačici i glumici tresu ruke.

U trenutku kad je pokušala da sipa micelarnu vodu na sunđer, Selenine ruke su postale nestabilne. Pojasnila je da je uzrok tome nuspojava lekova koje pije zbog lupusa, autoimune bolesti koja joj je dijagnostikovana sredinom prošle decenije.

@selenagomezPSA I got most of these products free. I ain’t just rolling like that everywhere. Use any serum to take off make up before washing. It breaks it up nicely. Also use a sponge to wipe eyes to treat eyes delicately when removing make up. K I’m done pretending I know what I’m taking about.♬ Never Be Me - Miley Cyrus

Kako navode na Klinici Mejo, lupus se javlja kad imuni sistem napadne tkiva i organe. Upala izazvana lupusom može da utiče na zglobove, kožu, bubrege, mozak, srce i pluća.

Selena je 2017. zbog bolesti bila prinuđena da ode na transplantaciju bubrega. Ona je iskreno govorila o borbi protiv bolesti u dokumentarcu “Selena Gomez: Moj um i ja” 2022.

- Nisam to osetila dok sam bila mlađa - ispričala je Selena.

- Ujutro kad se probudim odmah počnem da plačem, jer me sve boli.

Simptomi lupusa

Lupus je autoimuna bolest koju je teško dijagnostikovati, jer simptomi koji je prate često liče na simptome brojnih drugih bolesti. Zbog toga je prozvana “bolešću sa stotinu lica”.

Naizrazitiji znak lupusa je osip na licu koji podseća na krila leptira i javlja se kod većine obolelih. Simptomi ove autoimune bolesti mogu da se pojave iznenada, da se sporo razvijaju i budu blagi ili, pak, ozbiljni, da imaju privremeni ili trajni karakter. Većina pacijenata sa lupusom ima blaži oblik bolesti koji karakterišu napadi pogoršanja, kad simptomi postanu izraženiji i potom se umiruju ili čak na neko vreme potpuno povlače.

zračenje, zamor očiju, oči, glavobolja, rad na računaru, Buljenje u ekran Intenzivne glavobolje mogu da budu jedan od simptoma lupusa; Foto-ilustracija: Shutterstock

Simptomi zavise od toga koji sistemi organizma su pogođeni bolešću. Najčešći znaci koji mogu da ukažu na lupus su umor, groznica, bol u zglobovima, otečenost i ukočenost zglobova, lezije koje se pojavljuju na koži i pogoršavaju posle izlaganja suncu, kratak dah, bol u grudima, glavobolje, konfuzija, gubitak pamćenja. Takođe, jedan od simptoma je promena boje prstiju na rukama i nogama; mogu da postanu bledi ili da pomodre kad su izloženi hladnoći ili kad je osoba pod velikim stresom.

Lupus se češće javlja kod žena, najčešće između 15. i 45. godine života. Zapaljenje izazvano lupusom može da izazove ozbiljno oštećenje bubrega, probleme sa pamćenjem, glavobolje, moždani udar, anemiju, zapaljenje krvnih sudova, upalu pluća, upalu srčanog mišića…

Takođe, osobe koje imaju lupus podložnije su infekcijama, a žene imaju povećan rizik od pobačaja, visokog krvnog pritiska tokom trudnoće i prevremenog porođaja. Da bi smanjili rizik od ovih komplikacija, lekari preporučuju odlaganje trudnoće sve dok bolest ne bude pod kontrolom barem šest meseci.

Video: Šarliz Teron godinama se bori protiv depresije, a evo kako je otkrila bolest

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA