• 0

Pismo poznatog pisca koji je izgubio ćerku od morbila: "Bolest je tekla uobičajeno, a onda jednog jutra..."

, Telegraf

"Olivija, moja najstarija ćerka, dobila je male boginje kad je imala sedam godina. Bolest je tekla uobičajeno, a onda jednog jutra..."

  • 0
Morbili, male boginje

Foto: Shutterstock

Kako su se u Srbiji pojavile male boginje, podstičući stalnu debatu o roditeljima koji ne žele da vakcinišu svoju decu, vratili smo se na jedno staro pismo britanskog pisca Roalda Dala u kojem je zamolio roditelje da ne uskraćuju vakcinaciju svojoj deci "iz svoje tvrdoglavosti, nezananja ili straha".

Dal je bio čuveni britanski pisac za decu, napisao je dela kao što su "Čarli i fabrika čokolade“, "Džejms i džinovska breskva“, "Matilda“, "Veštice“.

Dirljivo pismo napisao je 1988. godine i u njemu je apelovao na vakcinaciju jer je zbog malih boginja izgubio najstariju ćerku Oliviju, koja je imala sedam godina. Prenosimo ga u narednim redovima. 

- Olivija, moja najstarija ćerka, dobila je male boginje kad je imala sedam godina. Bolest je tekla uobičajeno, i sećam se kako sam joj čitao dok je ležala u krevetu, ne previše zabrinut zbog svega.

A onda jednog jutra, taman dok je bila na putu ka ozdravljenju, sedeo sam na njenom krevetu pokazujući joj kako da pravi male životinje od šarenih žica, kada sam primetio da njeni prsti i njen um ne rade u skladu i da nije u stanju da bilo šta napravi sama.

“Jesi li dobro?” pitao sam je.

“Spava mi se,” rekla je.

Za sat vremena, ostala je bez svesti. Za 12 sati, bila je mrtva.

devojčica dete dečje boginje, mele, osip, koža, plikovi

Foto: Shutterstock /Africa Studio

Boginje su se pretvorile u užasnu stvar po imenu encefalitis, i doktori ništa nisu mogli da učine da bi je spasli.

To je bilo 1962. godine, pre 24 godine, ali čak i sada, kada se desi da dete sa malim boginjama dobije istu smrtonosnu komplikaciju koju je dobila Olivija, doktori i dalje ništa ne bi mogli da učine.

S druge strane, postoji nešto što današnji roditelji mogu da učine da bi bili sigurni da se njihovom detetu neće desiti ovakva tragedija. Mogu da insistiraju da njihovo dete dobije vakcinu protiv malih boginja.

Ja nisam mogao da vakcinišem Oliviju zato što pouzdana vakcina za male boginje još nije postojala. Danas je dobra i bezbedna vakcina dostupna svakoj porodici, i sve što treba da učinite jeste da je zatražite od lekara.

Male boginje i dalje se ne smatraju toliko opasnom bolešću. Verujte mi da jesu. Po mom mišljenju, roditelji koji odbijaju da vakcinišu svoju decu ugrožavaju im živote.

U Americi, gde je vakcinacija protiv malih boginja obavezna, gotovo da su iskorenjene.

Ovde u Britaniji, budući da toliko roditelja odbija da vakciniše decu, iz prkosa, neznanja ili straha, i dalje svake godine imamo stotine hiljada slučajeva.

Od njih, više od 10.000 će imati neku vrstu komplikacija. Najmanje 10.000 će dobiti upalu uha ili pluća, a bar 20 će umreti.

UPAMTITE TO.

Svake godine oko 20 dece u Britaniji umire od boginja.

A šta je sa opasnostima od same vakcinacije?

Skoro da ne postoje. Poslušajte ovo. Na području sa 300.000 ljudi, samo jedno dete na svakih 250 godina će imati ozbiljne posledice od vakcine protiv boginja. To je šansa jedan prema milion.

Mislim da je veća šansa da se vaše dete zadavi čokoladicom nego da se ozbiljno razboli od vakcine protiv boginja.

Zbog čega, zaboga, brinete? Ostaviti dete nezaštićeno, skoro da je zločin.

Idealno vreme za vakcinu je sa 13 meseci, ali nikad nije kasno. Sva školska deca koja još nisu vakcinisana trebalo bi da zamole roditelje da je što pre prime.

Dve svoje knjige posvetio sam Oliviji. Prvu, “Džejms i džinovska breskva” napisao sam dok je još bila živa. Druga je “Veliki dobri džin” i posvetio sam je uspomeni na nju.

Videćete uvek njeno ime na početku ovih knjiga. Znam koliko bi bila srećna kad bi samo mogla da zna da je njena smrt pomogla da se spreči toliko bolesti i smrti među drugom decom- zaključio je pisac, a prenosi "Time.com".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok