Imao je problem sa odlaskom u toalet: Lekari su mu onda saopštili strašnu istinu

U početku se sumnjalo na urinarnu infekciju, ali kako bol nije prolazio mladić je upućen na skener i tad mu je otkriven redak oblik raka

  • 0
Phil Dobson Foto: Teenage Cancer Trust

Fil Dobson (26) iz Blajta prvi put je primetio da nešto nije u redu sa njegovim zdravljem kad je imao problema sa mokrenjem u julu 2021. godine. U početku je verovao da je to zbog alkohola, a onda je zbog snažnog bola u bešici morao da zatraži hitnu medicinsku pomoć.

Ovom mladom čoveku dijagnostikovan je redak oblik raka.

Fil je imao 24 godine kad je sa devojkom u julu krenuo na odmor u Edinburg. Drugog dana osetio je da ima problem sa mokrenjem, prenosi Mirror.

- Imao sam nagon za mokrenjem, ali sam iz toaleta izlazio neobavljenog posla. Nisam razmišljao o tome, jer sam pio alkohol tokom celog dana i mislio sam da sam možda nadut. Ali u vozu na putu kući jako sam se znojio i nisam mogao da sedim mirno zbog bolova u bešici. Čim smo stigli kući u Njukasl, otišao sam pravo u hitnu pomoć - ispričao je Fil.

"Lekari su mislili da imam urinarnu infekciju"

U početku mu je rečeno da je u pitanju urinarna infekcija i dobio je lekove, ali kako se simptomi nisu povlačili Fil je podvrgnut daljim testovima. Ni tada ništa nije otkriveno, ali isto tako mladić nije uspeo da eliminiše bol.

U avgustu 2021. Fil se vratio lekaru. Prilikom pregleda otkrivena mu je kvržica na prostati i poslat je u bolnicu, gde su mu lekari dijagnostikovali tumor.

- Osoblje je pokušalo da me natera da uriniram, ali to nikako nisam mogao. Stavili su mi kateter i drenirali bešiku. Izvukli su mi oko dva litra urina, a normalna bešika bi trebalo da ima oko pola litra. Imao sam jake bolove, bubrezi mi nisu radili. Tek na skeneru lekari su otkrili da imam tumor - podelio je Fil svoje iskustvo.

Phil Dobson Fil je posle mesec dana od prvih simptoma saznao da ima rak; Foto: Teenage Cancer Trust

Tad je dobio poražavajuću dijagnozu; saznao je da ima retku vrstu raka pod nazivom rabdomiosarkom.

- Bio sam skrhan. U mojoj porodici bilo je smrtnih slučajeva od raka. Nadao sam se da će godine biti na mojoj strani. Naravno, i moja porodica je bila uništena. Bio sam tako zdrav, puno sam vežbao i pre ove dijagnoze nisam imao zdravstvenih problema - kaže Fil.

Podvrgnut je hemoterapiji i radioterapiji u bolnici “Friman”.

- Konsultant mi je rekao da misli da je tumor neizlečiv, ali hemoterapija može da ga kontroliše i da se pobrine da se ne vrati. Odlučio sam samo da živim najbolji život koji mogu. Preselio sam se kod devojke i nabavili smo psa koji mi je zaokupio pažnju. Takođe sam se vratio na posao - komentariše Fil.

Poražavajuća statistika

Tokom svoje borbe protiv raka ovaj mladić imao je snažnu podršku organizacije “Teenager Cancer Trust” i sada podržava njihovu kampanju za podizanje svesti o glavnim znacima raka kod mladih ljudi.

Naime, novo istraživanje ove organizacije pokazalo je da manje od polovine mladih od 18 do 24 godine može ispravno da identifikuje bilo koji od pet glavnih znakova i simptoma raka kod mladih ljudi.

Phil Dobson Foto: Teenage Cancer Trust

Kako su naveli ispitanici, najprepoznatljiviji znak raka bile su kvržice, kvrge i otekline, ali 56 odsto nije moglo da identifikuje ovaj simptom kao potencijani alarm. Iz “Teenage Cancer Trusta” podsećaju da su ostali glavni simptomi raka kod mlađih ljudi promene mladeža, značajna promena težine, neobjašnjiv umor i uporni bol.

- "Teenage Cancer Trust mi je mnogo pomogao - iskren je Fil.

- Tinejdžerka i medicinska sestra objasnila mi je šta će mi se dogoditi kada mi je dijagnostikovan rak. Bilo je to tako zbunjujuće, njena podrška je bila neverovatna. Kad ste mladi, ne želite da gubite vreme odlazeći kod lekara opšte prakse, ali ako znate da nešto nije u redu, ne oklevajte da to proverite.

upala prostate prostata lekar ultrazvuk pregled 3d snimak, libido Foto: Shutterstock

Dr Luis Soanez, glavna medicinska sestra u organizaciji “Teenage Cancer Trust” poziva vladu da pokrene kampanju podizanja svesti javnosti o raku koji imaju mladi ljudi.

- Razmišljanje o raku može da bude zastrašujuće, posebno ako ste mladi, ali rak se može dogoditi u bilo kom životnom dobu. Uvek osluškujte svoje telo i ako ste zabrinuti nemojte se plašiti da tražite pomoć; verovatno je da nije rak, ali uvek je najbolje da proverite - poručuju iz organizacije “Teenage Cancer Trust”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA