Vreme čitanja: oko 2 min.

Džejn Fonda o poremećaju u ishrani: "Mislila sam da neću doživeti 30. godinu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njena borba sa bulimijom je trajala više do 10 godina

  • 0
Jane Fonda, Džejn Fonda Foto: Tanjug/AP

Džejn Fonda (85) je bila veoma mlada kada je zakoračila u svet poznatih, a pritisak koji je trpela zbog akcenta koji se stavljao na fizički izgled doveo je do toga da je patila od bulimije i anoreksije.

Ona je u nedavnom intervjuu podelila detalje svog iskustva sa poremećajem u ishrani, uključujući kako je počeo, koliko je postao ozbiljan i kako se oporavila.

Kako kaže, zbog zdravstvenog stanja i pritiska koji je imala, smatrala je da neće preživeti 30. godinu.

- Bila sam bulimična i anoreksična, odjednom sam postala kao starleta. Toliko je naglasak bio na tome kako izgledaš i to je bio okidač, konstantan okidač za mene. U svojim 20-im godinama sam počela da se bavim glumom. Bolovala sam od bulimije i to je bilo veoma, veoma teško. Vodila sam tajni život. Bila sam veoma nesrećna. Mislila sam da neću doživeti 30. godinu - ispričala je ona.

Prema njenim rečima, borba sa bulimijom je trajala više od jedne decenije.

- Jedva sam izlazila jer sam bila nesrećna. U tom periodu sam snimila filmove koji mi se uopšte nisu dopadali - rekla je Džejn koja je na bulimiju u početku gledala kao na bezazlenu stvar.

Postajalo je sve teže

Džejn kaže da su njeni dani izgledali tako što bi se prejedala, a onda zatvrala u toalet kako bi satima povraćala.

- To zahteva da budete sami i da niko ne zna šta radite. Zavisnik ste i usamljeni se u tome. Ako staviš bilo kakvu hranu u sebe, želiš da je se rešiš. Većinu svog života radila sam na prevazilaženju osuđivanja, objektivizacije i osuđivanja, nesvesnog osećaja da nisam dobra ako nisam mršava. To je bio generacijski problem za mnoge muškarce uzrasta mog oca, ta objektivizacija žena, i trebalo mi je mnogo vremena da to prevaziđem - iskrena je ona.

Bile su potrebne decenije da Džejn shvati uticaj koji je njen poremećaj u ishrani zapravo imao na njeno telo i kvalitet života, kako je starila, pa je počela u većoj meri da konzumira alkohol.

- Bili su mi potrebni dani da prebrodim jedno pijanstvo. Nije u pitanju samo umor; postajete ljuti i neprijateljski raspoloženi - prisetila se glumica.

Sama je uspela da izađe iz "kandži" bulimije

Kada je Džejn napunila 40 godina, prisetila se da je pomislila: "Ako nastavim ovako, umreću".

- Nisam znala da postoje grupe kojima možeš da se pridružiš, nisam tada još uvek znala ništa o tome. I niko o tome nije pričao. Odlučila sam se za "hladnu ćurku" i bilo je zaista teško - zaključila je ona, a prenosi Express.

Inače, termin "cold turkey" u prevodu "hladna ćurka" znači da osoba prestaje odjednom sa nečim, bez postepenog smanjenja aktivnosti.

Video: Uhapšena slavna glumica Džejn Fonda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA